Idéen til Norges beste student-app skal klekkes i Vestfold!

Når SSN inviterer til Ideathon, en idédugnad for studenter i starten av mars, er det også en studentbedrift som står bak arrangementet. Hadde de ikke vært med på å arrangere, ville gjengen i Rada Labs meldt seg på som deltagere umiddelbart!

Rada Labs studentbedrift

Studentbedriften Rada Labs på Campus Vestfold hjelper SSN med å få et heidundrande Ideathon av stabelen fra 6. - 7. mars 2020. Rasmus Tyrén (f.v.) og Elisabeth Roestad Halvorsen er begge i innspurten av en bachelor i økonomi og ledelse med spesialisering i entreprenørskap,  mens Dan Olsrød (i midten) studerer IT og informasjonssystemer.

Hva er egentlig forskjellen på en "hackathon" og en "ideathon"?

Selve ordet "hackathon" er et såkalt teleskopord, dannet av de to engelske ordene "hack" og "marathon". Det ligger derfor i dette nyordets betydning at man skal "hacke" eller kode over lang tid uten avbrudd (som i en maraton).

SSNs Ideathon gjenspeiler at vi ikke kun ønsker "hackere" som kan kode, men generelt idérike, innovative deltagere, med et ønske om å lage den beste appen for studenter i Norge i dag! All slags kompetanse er velkommen på SSN Ideathon.

Pssst! Det er fantastiske premier til de tre lagene som kommer opp med de beste konseptene: førstepremien er på hele 100.000 kr, mens andre- og tredjeplassen kan håve inn henholdsvis 30.000 og 20.000 kroner!

Da Rasmus Tyrén og Dan Olsrød traff hverandre på en fest for tre år siden, sa det bare klikk. Begge hadde drevet hver sin bedrift ved siden av studiene, Dan et IT-supportfirma, og Rasmus en markedsføringsbedrift. Dette i kombinasjon med deres ulike personligheter, gjorde at de to så et stort potensiale i hvordan de kunne drive videre sammen. 

Fra hackaton til Silicia

Og det har de gjort! Fire måneder etter dette førstet møtet kom de to til finalen og vant en pris fra NAV for "best bruk av NAV-data" i hackatonet "#hack4no" (Hack for Norway, journ. anm.) på Campus Ringerike. Noe som definitivt gav mersmak.


Rada Labs på Hack4no
Her presenterer Dan og Rasmus jobbsøkerappen  sin "Joober "på #hack4no på Ringerike i 2017, sammen med Rada Labs-kollega Magnus Holmseth Nordhagen (t.v.). 

 – Kanskje vi skal gjøre dette mer, tenkte Dan, og startet opp en heftig serie med møteroms-bookinger på Campus Vestfold, hvor de to makkerne satt sammen og jobbet med idéer flere ganger i uka.

All møteromsaktiviteten førte til at studentinkubatoren Silicia i Forskningsparken på Bakkenteigen ble interessert og Rasmus og Dan ble ønsket velkommen til USNs studentinkubator-program.

Målet er Rada Labs som levebrød

Forretningsidéen til Rada Labs var født, her skulle de blant annet drive med utvikling av applikasjoner og nettsider, og i 2018 opprettet gutta AS-et sitt og ble en "inkubatorbedrift" under Silicia, hvor de nå eier 50% hver og har ni ansatte som alle er studenter. De ansatte kommer og går litt som de vil, noen er bare innom noen timer her og der, andre jobber flere dager i uken, alle med Rada Labs egne prosjekter.

 – Vi har det fritt her og får egentlig gjøre det vi selv ønsker. Det er ikke et veldig strengt opplegg, skyter en av de ansatte, Elisabeth Roestad Halvorsen inn, noe Rasmus bekrefter:

 – Vi tror på at folk er mest kreative når de får frihet under ansvar!

 – Jeg tror det bobler litt hos endel studenter, men de vet ikke helt hvor de skal dra, hva de bør gjøre eller hvem de skal prate med. Å bli med i en studentbedrift er et lavterskeltilbud hvor du både kan leke og ha det seriøst, sier Dan, som sammen med Rasmus er helt klar på hva fremtiden deres skal bringe: 

–  Målet er å leve av Rada Labs når vi er ferdige med studiene! Det er grunnlaget som legges nå, og det er en utrolig bra timing å starte opp en bedrift mens man studerer.

Berg Hansen Hackaton 2019.Rada Labs presenterer foran juryen på hackaton for Berg Hansen i 2019 - "Let's make travel sustainable".

Den beste student-appen i landet

Via en medstudent ble Rada Labs knyttet til SSNs leder for Innovasjon og teknologi, Alexander Hesby.

 – SSN satser jo stort på innovasjon og digitalisering for tida, og sammen med Alexander kastet vi en hel del idéer i lufta, hvor vi landet på at vi ville bruke et hackaton for å få de beste idéene til den student-appen SSN trenger. Vi har både arrangert og deltatt på flere hackatons tidligere og har veldig god erfaring med det som metode for å innovere, sier Rasmus.

Alexander Hesby – Rada Labs har akkurat den kompetansen vi trenger, og har masse erfaring med hackatons. At det er studenter som er med på å sy sammen et arrangement for studenter, gjør meg veldig trygg på at Ideathonet vårt kommer til å treffe målgruppa, sier Alexander Hesby, som gleder seg stort til å få presentert idéen som skal gi studentene i Sørøst-Norge den beste student-appen i landet.

 

Like poppis som Kahoot?

At det kan komme store ting ut av et hackaton, er quiz-appen Kahoot et godt eksempel på. Dan forteller at teamet bak appen hadde vært på en rekke hackatons med ulike idéer uten å komme gjennom, før de til slutt kom gjennom nåløyet med det som egentlig var en idé om å lage servere (programvare som tilbyr en eller flere tjenester til andre datamaskiner) som kunne takle stor trafikk. Selve quiz-appen var ikke hovedidéen, men ble altså en knallsuksess som siden 2014 har oppnådd svimlende 1 milliard "spillere"!

 – Det er jo faktisk ofte slik, at det er tilfeldigheter som skaper de store suksessene, smiler Rada Labs-gjengen.

Hvordan er det på et hackaton?

Om du har lyst til å melde deg på SSN Ideathon 2020, er det førstekvinne/mann til mølla til de 150 tilgjengelige plassene. Husk: du trenger ikke å kunne kode eller ha annen teknisk innsikt, det viktigste er at du er idérik og kreativ! Er du usikker på om hackaton er noe for deg, og hvordan det egentlig er på en hackaton, bør du lese videre.

Som vante hackaton-deltagere har både Dan og Rasmus en rekke erfaringer å dele av:

  • Når startskuddet går har man gjerne mange forventninger og idéer, og alle er jo der av samme grunn, så det kan bli høy stemning under åpningen. Vær forberedt på et adrenalinkick!

  • Dersom du ikke har et lag fra før av, går det gjerne fort å finne et team. Du må bare tørre å si: Hei, jeg vil jobbe med deg! Men husk på å ta med deg folk som er litt forskjellige fra deg, slik at det blir mangfold på gruppa med en god miks av ulike personligheter og egenskaper.

  • Det er hard jobbing å være på hackaton. Det er gøy, men tøft. Men følelsen av å vise frem noe du har jobbet med i halvannet døgn er ganske uslåelig.
     
  • Husk å ta pauser ofte, du blir lite kreativ av å sitte fem timer i strekk uten en hvil. Ikke press deg for hardt, det synes på presentasjonen om du er dødstrøtt fordi du har "døgnet".
     
  • Ta med en luftmadrass og sovepose, det er lov å sove litt! Og ta med et håndkle slik at du kan ta en dusj på lørdagen. Tenk på alt det praktiske i forkant, så blir det bare gøy under selve hackatonet!

Søk om deltagelse her!

SSN Ideathon 2020