Helse

Gode matvaner kan gjøre deg til en bedre student

Av Gitte Olesen Anderberg 10. jan. 2023

Hva er gode matvaner egentlig? Handler det om næringsinnhold og hvilke råvarer vi velger? Eller handler det om viktigheten av å spise måltidene sammen med noen, og faktisk sette av tid til å spise? Vi sier JA TAKK – begge deler.

Bra for deg!

For det er selvsagt sånn at næringsinnholdet i maten er viktig for at kroppen skal fungere slik vi ønsker, og det florerer av velmenende råd der ute. Som regel anbefales et variert kosthold som inneholder grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. En liten dæsj med kjøtt, salt og sukker så er vi der!

Påfyll av energi - også for psyken

Trivsel og tilfredshet utgjør også to viktige ingredienser i beskrivelsen av matvaner. Et måltid betyr som sagt påfyll av energi i form av næring, men det byr også på en pause fra studiene. Verdifull tid du skal koble av med god samvittighet, gjerne sammen noen andre.

Kanskje du oppdager at noen andre rundt matbordet har helt like tanker omkring eksamensperioden som deg selv, og dere kan dele noen gode råd. På den måten styrker dere faktisk både de fysiske og mentale musklene. Ja, du leste rett – mentale muskler!

Det er nemlig sånn at gode matvaner, som å spise lunsj sammen med en venn, direkte styrker immunforsvaret ditt og øker konsentrasjonsevnen.

To studenter spiser lunsj sammen i kantinen på campus
Pizza vertikalt

Gjør måltidet til en meningsfull aktivitet sammen med andre. Det hjelper deg faktisk til å studere bedre!

Hjernen din trenger energi

Visste du forresten at 20% av all energien du spiser, går rett til hjernen? For at hjernen skal fungere skikkelig, trenger den ordentlig mat i tillegg til sosial stimulering.

Prøv en ny oppskrift!

Her finner du en oppskrift som viser hvordan du kan lage hjemmelaget mat uten at det blir dyrt eller tar for lang tid. Faktisk kan du tvert imot spare mye penger på å lage mat selv, fremfor å kjøpe ferdigmat. Ved å prøve en ny oppskrift lærer du også noe nytt, og det i seg selv er bra for deg.

Husk at matlaging lar seg kombinere med annet gøy også; høre på musikk, podkast eller radio, snakke med venner eller repetere pensum. Deler du kjøkken med andre, kan matlaging være en hyggelig fellesaktivitet. Eller du kan oppleve gleden ved å gi en middagsinvitasjon til en venn.

Supersalat

Supersalaten er satt sammen av ekstra næringsrike ingredienser, for at du skal holde deg mett lengre og være klar for å yte ditt beste!

Invester i helsa di

Uansett, vi har ulike behov, og det viktigste er en sunn balanse som gjør at akkurat din kropp og ditt hode jobber på lag, og som igjen gjør deg godt rustet til å håndtere eksamensperioden. Vi kan likevel garantere at det vil oppleves godt å få nesa bort fra boka, og løfte blikket ditt inn i kjøleskapet og mot en venn.

Ved å prioritere måltidene investerer du i helsa di, og det er viktig for resten av utdanningen din.

Se disse smarte og sunne mat-tipsene for studenter!

Bra for deg

Denne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.

Les mer om Bra for deg-konseptet her.

Kilder:

Ansatte/Helsefremmende og forebyggende/Gitte_host23-0229_jnxhvb

Gitte Olesen Anderberg

Rådgiver studentrelasjoner

Gitte er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs Avdeling for Helsefremming og forebygging.

Hun er tilstede på Campus Drammen hver dag for å jobbe for at studenter har et godt og meningsfylt studentliv. Gitte har lang arbeidserfaring innen psykisk helse og helsefremming. Hun har en bachelorgrad i helsevitenskap og en mastergrad i folkehelsevitenskap, og har tidligere jobbet som rådgiver, miljøterapeut og veileder.