Studentgoder

God GRØNN jul!

Av Mari Evje Øren 16. nov. 2023

Har du også lyst til å ta noen grønne grep før årets julefeiring går av stabelen? SSNs egen "Bærekrafts-Mari" hjelper oss i gang!

Skru av autopiloten!

Det er viktigere enn noen gang å ta et grønt grep om jula. Allikevel er det aller viktigst å tenke på hva vi gjør alle de 355 andre dagene i året, for jula skal fortsatt være kos og tradisjoner. MEN det er noen justeringer vi julefeirende mennesker bør gjøre i 2023:

Vi må skru av autopiloten i jula. Planlegg, velg kvalitet og gjør gode valg selv om du står midt i et glitrende, varmt kjøpesenter med plast til halsen. Vi påvirkes enormt gjennom reklame og sosiale medier til å ønske og bytte ut og fornye hvert år. Det skaper et akselererende bruk-og-kast-samfunn, og et overforbruk kloden vår ikke tåler. Stopp opp i butikken og tenk på at alt vi kjøper koster planeten noe, sier Mari Evje Øren, Fagleder for Bærekraft i SSN.

Ung kvinne føler seg overveldet av juledekorasjoner på shopping

Ha en plan før du legger ut på julehandel og hold deg til den! Om du kjenner at du lar deg rive med, bør du stoppe opp og tenke deg om 🌍

Konkrete råd for å ta bedre og grønnere valg i jula

Det kan føles overveldende og kanskje vanskelig å vite hvor du skal begynne. Mange melder om at de føler at det allerede er "for sent" og at det ikke nytter. Men det gjør det hvis alle bidrar litt! Her er Bærekrafts-Maris konkrete råd til deg som vil skape en grønnere jul:

🎄Juletreet - velg ekte tre og så kortreist som mulig

  • Oppsummert vinner ekte juletrær over plasttrær.

  • Studier viser at et plastjuletre krever rundt ti ganger så store klimagassutslipp i produksjon som et ekte tre fra naturen. Så vi kan si at hvis du beholder plasttreet i omtrent ti år, har du hentet inn naturtreet. Husk at et plastre er nettopp det: plast. Vi har et enormt problem med mikroplast på avveie. Selv ikke plasttrær er dryssefrie – de kan drysse mikroplast.

  • Det beste er å hugge et tre selv i nærheten av der du bor (med tillatelse fra grunneier).

  • Det nest beste er å velge et ekte tre fra en lokal gård. Husk å levere treet til gjenvinning!

🎄Hvorfor må treet være så kortreist?

Ekte trær belaster også miljøet gjennom å bli transportert, gjødslet og/eller sprøytet. Norge er antagelig det landet i verden som bruker minst sprøytemidler og gjødsel på juletreproduksjon, så pass på at du kjøper et norsk tre - og frakt det helst hjem fra hogst på sparkstøtting eller slede (neida, du kan selvfølgelig bruke el-bil!).

Les mer om norske juletrær hos renmat.no

Familie hugger juletre

Det finnes mange lokale juletrebønder som tilbyr deg hugge ditt eget tre (mot betaling). Når vi hugger selv, ender vi ikke opp med for mange hogde trær (som ender opp som søppel) og vi minimerer transporten. Dessuten er det jo skikkelig koselig!

🎁 Gaver

🎁 Velg miljøvennlig gavepapir

  • Hver jul rekker gavepapiret vi bruker i Norge en og en halv gang rundt kloden.

  • Gavepapir er et typisk engangsprodukt som lager store mengder søppel. Det har dårlig papirkvalitet og inneholder mange stoffer og lite fiber som gjør at det ikke kan gjenvinnes som papir, men skal sorteres som restavfall (som brennes).   

  • Det aller beste er å bruke noe du allerede har. For eksempel gamle aviser eller annet papir, tøypose eller en gavepose som kan brukes flere ganger. Man kan også lage gaveposer av tekstil man har liggende. Dette kan være en hyggelig førjulsaktivitet og posene kan gjenbrukes mange ganger.

  • Gavebånd og gavepynt er ofte laget av plast. Velg heller naturmaterialer som hyssing som et mer miljøvennlig alternativ.

  • Om du allikevel vil kjøpe gavepapir, er gråpapir mye bedre enn vanlig gavepapir og kan resirkuleres som papiravfall.

Gave pakket inn i tekstil og pyntet med eucalyptus
Gaver pakket inn i gråpapir med hyssing

Gavepapiret vi bruker til jul i Norge rekker en og en halv gang rundt jordkloden... Velg miljøvennlige alternativer som tekstiler eller gråpapir og hyssing.

Alle blir glade for hjemmelagede julegodter. Prøv vår oppskrift på Rocky Road!

👔 Klær

Bruk jule/nyttårs-antrekket fra i fjor, lån av venner (hva med å arrangere en låne/byttekveld med gløgg og julekos før jul?), kjøp brukt på Tise.no, finn.no eller i den lokale bruktbutikken din, eller lei et antrekk! Det finnes mengder av selskapsklær til leie på finn.no, eller sjekk ut Hygglo som er en tjeneste hvor du både kan leie og leie ut klær og utstyr.

Julegenseren kan være en miljøversting

Mange julegensere består av både plast, batterier og elektronikk. Klær med plasttrykk, glittertrykk og paljetter løsner i bruk og vask, og bidrar dermed til forurensning. Dessuten er de fleste julegensere laget av polyester og akryl – materialer som kommer fra plast og olje. Slike julegensere sprer definitivt humor og glede, men er virkelig miljøverstinger.

All elektronikk inneholder metaller, og effekter som lys krever bruk av tungmetaller. Vi bør forbeholde denne typen metaller til der vi «virkelig» trenger det, og ikke som unødvendig pynt på en genser, som i tillegg bidrar til at den ikke kan vaskes.

Vi må tenke mye mer på levetid, brukstid og reparasjon og vedlikehold av tingene våre, og da er en blinkende julegenser motsatsen til alt dette.

Julegenser med god samvittighet

Klart du kan ha julegenser uten blinkende lys! Velg for eksempel en bomullsgenser av god kvalitet uten plasttrykk, som du vet at du vil glede deg over å ta frem år etter år, eller finn frem strikkepinnene og lag en genser selv (eller ønsk deg en hjemmestrikket julegenser av en strikkekyndig venn eller et familiemedlem).

Mann med julegenser

Julegenser er ikke forbudt! Men velg en uten lys, batterier og glitter, som tåler vaskemaskin og kan gjenbrukes i mange år.

🐖Julemat

  • Skal dere spise ribbe, velg gris som har hatt et godt liv. Kjøtt stemplet med Dyrevernmerket gir deg en sikkerhet om at dyret har hatt et liv verdt å leve. Ja, det koster mer, men smaker bedre på alle måter. Vær obs på at øko-sertifisering ikke nødvendigvis betyr at dyrene har hatt et godt liv.

  • Dyrevernalliansen har laget en produktguide om mat med kjøtt, egg og meieriprodukter hvor du lett kan orientere deg om hvilke merker/produsenter som leverer på dyrevelferd.

  • Ta en kjøttfri dag i jula. Det finnes veldig mange gode oppskrifter på kjøttfri festmat!

  • Planlegg for et julemåltid med viltfanget fisk (altså ikke oppdrett).

  • Planlegg matinnkjøpet! Og planlegg for restemiddager.

  • Kildesorter OGSÅ på julekvelden.

Fakta om norsk griseproduksjon:

  • 99 prosent av norske griser er aldri ute.

  • Nesten alle griser i Norge lever på betong.

  • Årlig slaktes 1,6 millioner griser på norske slakterier.

  • De fleste slaktes når de er 5-6 måneder gamle. Naturlig lever griser i omtrent 10 år.

  • Over 20 % av grisene dør på farmen.

  • Norsk griseproduksjon blir mer og mer industrialisert.

Les mer om griser og produksjon av svinekjøtt.

⭐️Julepynt

  • Må du kjøpe kongler med glitter på i butikken? Kunstig granbar? Hva med å heller ta en plastfri tur ut i skogen, hvor du kan finne ekte vare helt gratis?

  • Gamle julekuler er nydelige og i gjenbruksbutikker er det ofte godt utvalg av julepynt - gå på skattejakt og finn noe ikke alle andre har samtidig som du redder jorda!

  • Gjenbruk julepynten du allerede har, kombiner med ting fra naturen og ting du kan lage selv.

  • Før du eventuelt kjøper noe nytt: Tenk gjennom om du virkelig ønsker og trenger denne tingen, vurder kvaliteten og om det er noe du kan ta frem og ha glede av år etter år.

Kongler fra skogen og levende lys
Kongler og appelsinskiver

Få julestemning i stua på et blunk: Gå deg en tur i skogen og plukk kongler, helt gratis. Legg dem i et fat eller bolle og tenn levende lys. Men dropp glitteret!

Glitter = mikroplast

Styr unna glitter når du skal ha juleverksted eller kjøper ny eller gammel julepynt. Glitter ER små partikler av mikroplast, og vi vet vel alle hvordan glitter sprer seg og er nærmest umulig å få bort igjen! Mikroplast er svært vanskelig å bryte ned og er nå funnet både i morsmelk og i fjerne strøk som på Svalbard.

Fra 17. oktober 2023 er løst glitter forbudt av EU. Flere produkter med mikroplast vil forbys i nær fremtid.

Jul på studentbudsjett?

Ansatte/Forretningsstøtte/Mari_Evje_Øren_vgusdn

Mari Evje Øren

Fagleder Bærekraft

Mari har hatt ansvaret for bærekraft i SSN i over to år. Her jobber hun med hvordan SSN sammen med studenter og andre samarbeidspartnere kan bidra til et mer bærekraftig samfunn, som ivaretar planeten, menneskene og god dyrevelferd.

Mari er spesielt opptatt av å spre kunnskap og dele sitt engasjement for den fantastiske naturen vår. Vi må ta vare på det vi bryr oss om, mener Mari.