Helse

Menns mentale muskler

Av Gitte Olesen Anderberg 16. nov. 2023

Det er Movember og rådgiver Gitte har en klar oppfordring til gutta: Snakk om din psykiske helse og bygg mentale muskler!

Movember - mer enn bart

Movember – hva er det første du tenker på? Bart og prostatakreft? Det samme svarte kjæresten og fattern! Visste du at det handler om så mye mer, i tillegg til å ha den største barten? Det er helt greit om du ikke var klar over det. De fleste av oss vet ikke at Movember er en frivillig organisasjon. En ledende organisasjon som jobber aktivt for å fremme menns fysiske og psykiske helse.

Forholdet tar slutt. Du har eksamensnerver. Du har økonomiske problemer. Eller kanskje du har blitt far. Dette er avgjørende øyeblikk i en manns liv som mange kjenner seg igjen i. Det er viktig å erkjenne hvor stor innflytelse disse har, og det er greit å snakke om hvordan du håndterer forandringene (Movember, 2020).

Boys don´t cry?

Mannfolk skal ikke gråte. Menn skal være sterke. Menn skal ikke vise følelser. Tanken på hvor mange gutter og menn som har blitt fortalt dette, indirekte og direkte, er skremmende.

Aaron Blanco Theodor, foto of wall mural with crying man

Årlig er det rundt 600 mennesker i Norge som tar sitt eget liv. Som føler at de ikke makter livet de har blitt gitt. Flertallet av disse er menn. Gutter.

Kan livet oppleves mer håndterbart om en snakker om hvor stressende trang økonomien er i fotballpausen? Eller om en forteller om den kjipe kjærlighetssorgen etter forholdet ble slutt mens en koser seg med gutta og øl? Hva med en samtale online?

«Jaja, men det har jo blitt bedre» responderte en middelaldrende mann da jeg tok opp tematikken. Det er helt sant! Vi har faktisk blitt langt mer åpne de siste 10-15 årene når det gjelder psykiske plager og lidelser (Helse-og omsorgsdepartementet, 2017).

Vi har blitt bedre, men det er fortsatt en lang vei å gå. Fordommer og stigma knyttet til psykisk helse lever likevel i beste velgående (Helse- og omsorgsdepartementet, 2017). Dette går på helsen løs for mange. Altfor mange. Psykiske helseutfordringer er den største folkehelseutfordringen vi har i Norge (St. meld. nr. 15, 2022-2023).

I 2021 mistet vi omkring 650 mennesker til selvmord, hvorav to av tre var menn (Folkehelserapporten, 2018). Tall fra 2020 viser at vi i aldersgruppen 10-39 år mistet 189 unge gutter og menn til selvmord. Sånn kan vi ikke ha det!

Si det høyt!

Dessverre er det også sånn at 36 % av menn ikke tar kontakt for å få hjelp, og hele 40 % melder at de ikke har behov for hjelp når de har det vanskelig (forskning.no). Selv om behovet åpenbart er der! Det er bare ikke kultur for å si det høyt.

Men! Fagpersoner. Tidligere erfaringer. Alle sier det samme:

Åpenhet rundt hvordan man egentlig har det kan hjelpe med «å rydde» i tankene. For gutter og menn har tanker og følelser. De har mange øyeblikk med glede, samtidig som de har stunder med utfordringer og problemer. Ikke bare knyttet til at favorittlaget tapte gårsdagens fotballkamp. Eller at de ikke presterte like godt på trening.

«Lett for deg å si!»

Ja, det er beklageligvis lettere. Det er det vi så gjerne ønsker å gjøre noe med.

Man sitting in sofa alone looking sad

Det er så altfor lett å glemme at vi alle har en psykisk helse. Vi kjenner alle på opp og nedturer. At livet er like vanskelig som godt i perioder.

Vi forstår at det lett kan oppfattes som en slags pekefinger at menn må bli flinkere til å dele hva som foregår på «innsida». Men, vi «maser» for en grunn. På nettsidene til Movember utheves det at maskulinitet tar liv, og at menn ofte lider i stillhet med sine problemer (2020).

Del det som går bra

Vi har et intenst ønske om at samtalen om psykisk helse må handle mer om hva som fremmer psykisk helse og livskvalitet. Dersom du er en av de mange som umiddelbart tenker på psykisk helse som et problem vil jeg at du tar med deg følgende beskrivelse av ordene videre.

«Rent språklig betyr psykisk helse det som puster liv i oss og gjør oss til hele mennesker» (Andersen, 2018).

Smak litt på den setningen før du leser videre. Dette innebærer at det faktisk hjelper dine mentale muskler å dele det som går bra. Det du synes er gøy. Det som gjør deg god. Det som betyr noe for deg. Det som gir deg påfyll og glede. Ikke bare vil det sette i gang positive prosesser hos deg, men det vil også gjøre det lettere å dele når du har det vanskelig.

Vi må starte tidlig

Et viktig første steg i å normalisere praten omkring eget liv og hverdag er å starte tidlig. Dette uthever også Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse (2016).

Vi ser i tillegg at folkehelse og livsmestring løftes på skoler og universiteter gjennom ulike tiltak. Gjennom utdanningen din vil vi i SSN Helse hjelpe deg med å opparbeide verktøy som gjør det lettere å snakke om hvordan tankekjøret river. Et konkret eksempel er at du kan booke deg en time for en online prat på ssn.no, et tilbud som kan senke terskelen for å oppnå kontakt, spesielt for gutter (forskning.no).

Smiling young man with long hair and a mustache

Det må og skal bli lettere for gutter og menn å snakke om hva som oppleves vanskelig. Terskelen for å mestre livet skal rett og slett bli litt lavere, skriver artikkelforfatter og rådgiver Gitte Olesen Anderberg.

Myndighetene (og vi!) satser altså på at de mentale musklene skal trenes opp tidlig. Dette heier vi på! Det må og skal bli lettere å være ærlig om hva som oppleves vanskelig. Hva som gir oss klump i magen. Hvorfor noe gleder oss. Hvordan livet noen ganger stritter imot. Terskelen for å mestre livet skal rett og slett bli litt lavere. Vi må hjelpe hverandre for å oppnå nettopp det.

Vi må repetere igjen og igjen at vi er flokkdyr. Vi skal ikke være et 1-tall her på jorda, men en del av flokken vår, pleide Per Fugelli å si. Han har så rett. Vi står i livet sammen. Lag plass, til og for hverandre! (Verdensdagen.no).

Husk: «Grunnlaget for god psykisk helse legges når vi tør å snakke like høyt om vonde tanker som vonde knær. For det er jo ingen grunn til å hviske».

(Helse- og omsorgsdepartementet, 2017).

Snakk med noen!

Snakk med en venn, et familiemedlem eller med en psykolog/terapeut på campus.

Finn psykolog/terapeut på din campus her.

Eller book time om det er første gang du skal ha en samtale.

Kilder:

Ansatte/Helsefremmende og forebyggende/Gitte_host23-0229_jnxhvb

Gitte Olesen Anderberg

Rådgiver studentrelasjoner

Gitte er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs Avdeling for Helsefremming og forebygging.

Hun er tilstede på Campus Drammen hver dag for å jobbe for at studenter har et godt og meningsfylt studentliv. Gitte har lang arbeidserfaring innen psykisk helse og helsefremming. Hun har en bachelorgrad i helsevitenskap og en mastergrad i folkehelsevitenskap, og har tidligere jobbet som rådgiver, miljøterapeut og veileder.