Mat og drikke

Lag selv: Supersalat

Av Elisabeth Evjenth Andersen 10. jan. 2023

Med byggryn, bønner og grønnkål blir denne salaten en skikkelig næringsbombe som holder deg god og mett lenge. Derfor kaller vi den Supersalat!

🥗 Proteiner, vitaminer og fiber

 • Bønner inneholder blant annet: proteiner, B-vitaminer, jern, kalsium og magnesium. Bønner inneholder langsomme karbohydrater og holder deg derfor mett lenge! Bra for utholdenheten når du studerer.

 • Grønnkål er proppet med næring og inneholder blant annet: protein, beta-karoten, vitamin E og vitamin C, kopper og kostfiber. Fiber er viktig for fordøyelsen!

 • Byggryn har et høyt innhold av et spesielt fiber som er godt for fettsammensetningen i blodet ditt (kolesterol).

 • Protein er også et viktig næringsstoff i byggryn: Proteiner holder deg mett. Et fiber- og proteinrikt måltid bidrar til en god og langvarig metthetsfølelse og et stabilt blodsukker.

Perfekt for mat-prepping

Lag gjerne en stor porsjon av salaten, slik at du både kan spise den til middag og ha den med deg i matboksen som lunsj. Salaten holder seg godt i en tett boks i kjøleskapet i et par dager.

Supersalaten er satt sammen av ekstra næringsrike ingredienser, for at du skal holde deg mett lenger og være klar for å yte ditt beste!

Smart studentmat!

Til fire porsjoner trenger du:

 • 200 g byggryn (Møllerens Byggryn er rimelig og finnes i de fleste matbutikker, du finner den gjerne i melhylla)

 • 4 dl buljong etter egen smak, feks kylling eller grønnsaksbuljong (pulver eller terning)

 • 1 pose grønnkålmiks (Bama har en variant på 300 g)

 • 1/2 isbergsalat, skåret i strimler

 • 1 pose frossen krydret bønneblanding (500 g pose finnes hos Rema 1000/oda.no)

 • 1 boks hermetiske kikerter

 • Dressing: 1 ts Dijon sennep, 0,5 dl rapsolje, 3 ss balsamicoeddik, salt og pepper

Byggryn
Kokk skjærer salat
Tre ulike slag bønner

Både byggryn og bønner holder deg mett lenge - så kan du fokusere på å lese, fremfor å kjenne på en rumlende mage.

Slik gjør du:

 1. Skyll byggryn i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Ha byggrynene i en kjele med 4 dl vann, tilsett buljong og kok opp. Senk varmen, sett på lokk og la byggrynene koke i 15-20 minutter, til de er møre men fortsatt har litt tyggemotstand.

 2. Om bønnemiksen er frossen: ha den i en stekepanne med litt olje og fres opp til den dufter og bønnene er gjennomvarme. Trekk pannen til side. Om miksen er opptint, kan du bruke den slik uten å varme den opp.

 3. Skyll og skjær isbergsalat og bland den med grønnkålmiksen i en stor bolle.

 4. Skyll kikertene godt og bland dem med det grønne. OBS! Visste du at du kan lage vegansk aioli med vannet fra kikertboksen? Sjekk denne oppskriften.

 5. Lag dressingen: Bland olje (bruk den oljen du har!) med dijonsennep og salt og pepper. Bruk gjerne en liten visp eller gaffel for å få dressingen fyldig. Tips! Ønsker du en friskere smak, kan du vispe inn saften fra 1/4 sitron.

 6. Når byggrynene er klare, blander du dem med bønneblandingen og det grønne i bollen. Vend til slutt inn dressingen og server!

Spises som den er eller med kylling/fisk

Til middag kan du for eksempel servere salaten med stekt laks eller kylling. Blir det rester av kjøtt eller fisk, passer det godt å blande dem inn i resten av salaten før du setter den i en tett boks i kjøleskapet og tar den med som matpakke dagen etter.

Sjekk gjerne ut hvordan Bø-student Meriem lagde Supersalaten på TikTok!

Kjøp Supersalat i kantina

Om du ikke ønsker å lage salaten selv, finner du den i salatbaren i kantina på campus. Og hei! Har du Student Sørøst-appen, må du huske å scanne QR-koden din i kassa - du samler nemlig Studentbonus på all mat på vekt 🤩

Finn din kantine

Bra for deg

Denne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.

Les mer om Bra for deg-konseptet her.

Mat og drikke/Vestfold/Alimento/Folka i Alimento/Elisabeth_portrett_sh_ysktbz

Elisabeth Evjenth Andersen

Kaféleder

Elisabeth er kaféleder i kantinen Alimento på Bakkenteigen/Campus Vestfold.

Hun har jobbet for å gi studentene i Vestfold matglede i hele 23 år! Elisabeth er opptatt av å tilby et variert utvalg i kantinen og gi studentene muligheten til å velge sunne alternativer.