Hva slags studentboliger kan jeg velge mellom?

fre. 15 des.
Studentbolig/Diverse illustrasjonsfoto/Even Lundefaret/DSC_1936_ifh5x5

Lurer du på forskjellene mellom hyblene og leilighetene du kan velge mellom og hva som egentlig passer for deg? Les videre!

Tre typer hybel og to typer leilighet

I boligvelgeren vår er det fem ulike boligtyper du kan velge mellom, men du må tidlig i prosessen bestemme deg for om du vil søke om leilighet eller hybel. Du kan ikke blande leiligheter og hybler i søknaden.

NB! Utvalget i boligtyper varierer fra campus til campus. Noen steder finnes alle alternativene, andre steder kun to eller tre. Hyblene og leilighetene på bildene i denne saken er stylet, for å vise hvordan man kan få det. Alle våre boliger er møblert, men stæsj som puter, planter, kopper og kar følger ikke med.

Her kan du lese om hva du bør ha med deg selv.

Disse boligtypene kan du velge mellom i SSNs studentboliger:

  1. Hybel med eget bad og kjøkken

  2. Hybel med eget bad og kjøkken i kollektiv

  3. Hybel med delt kjøkken og bad

  4. Parleilighet

  5. Familieleilighet

Vi har også boliger som er tilpasset for beboere med nedsatt funksjonsevne. Gi oss beskjed i kommentarfeltet i søknaden om hvilke tilpasninger/tilrettelegging du har behov for. Les mer om tilrettelegging her.

For studenter på samlingsbaserte studier kan det være aktuelt med korttidsleie.

Hybel = for deg som bor alene

Du som skal bo for deg selv, bør sannsynligvis søke om å få bo i en av hyblene våre. Her er det tre alternativer, og det kan være lurt å tenke gjennom om du tror du vil trives best med å dele kjøkken med andre eller om du helst vil ha din egen kjøkkenkrok inne på hybelen.

Hybel med eget bad og kjøkken i kollektiv

Varianten som heter hybel med eget bad, kjøkken i kollektiv, er den vi har desidert flest av på de store nye byggene. Her vil du typisk dele kjøkken med 7-19 andre studenter. Dette er en sosial måte å bo på, hvor du blir godt kjent med de du deler kjøkken med og hvor du potensielt kan skaffe deg venner for livet. Mange felleskjøkken er flinke til å finne på sosiale ting sammen, som felles middager, spillkvelder osv.

Mina og Truls svarer på om livet i kollektiv egentlig er så bråkete og rotete:

Mina og Truls bor i Fagerlund Studentboliger hvor de deler kjøkken med 12 andre, og forteller ærlig om hvordan det er å bo i kollektiv.

Du bør nok kunne tolerere både litt støy og smuler, men med en skikkelig vaskeliste og gjerne en kjøkkenchat, blir det kontroll på både vaskingen og det å kunne si i fra om naboen bråker når du prøver å lese til eksamen. Om du uansett liker best å lese på biblioteket eller lesesalen, er det jo en perfekt match!

Les mer om å holde orden på felleskjøkken her.

Og hva er egentlig det vanskeligste og beste med å bo i kollektiv?:

Mina og Truls studerer ved USN Campus Vestfold og forteller ærlig om hva som er det beste og det vanskeligste med å bo i et stort kollektiv i Fagerlund Studentboliger i Horten.

Spiseplass felleskjøkken Vestsiden

Felleskjøkkenet på Vestsiden i Kongsberg har spisebord med plass til alle 19 som deler kjøkken.

Campus Bø, hybel med eget bad og felleskjk
Bad Vestsiden studentboliger
Seng på hybel med eget bad

Skrivebord, stol, bokhylle, solskjerming, seng, garderobeskap, skohylle/knagger til yttertøy og knagger på badet er vanlig inventar på hybel med eget bad og felleskjøkken. Dette er fra Campus Bø Studentboliger.

Felleskjøkken Vestsiden Studentboliger
Kjøleskap i felleskjøkken på Vestsiden

Alle beboere på felleskjøkken har hvert sitt kjøleskap, kjøkkenskap og bestikkskuff.

Se alle hybler med eget bad og kjøkken i kollektiv

Hybel med eget bad og kjøkken

Dersom du tror at du vil trives best med eget kjøkken, kan du sette hybel med eget bad og kjøkken øverst i søknaden din. Du kan være din egen herre og slipper å dele kjøkkenklut med noen.

Her må du kanskje legge inn en ekstra innsats for å bli kjent med naboene dine - noe vi anbefaler sterkt! Trivselsverten på ditt boligområde kan også være til hjelp for å komme i kontakt med eller finne på ting sammen med naboene i gangen eller bygget ditt.

Les mer om trivselsvertene her.

Kjøkken i hybel med eget bad og kjøkken på Øvre Sund

Slik kan et kjøkken se ut i hybel med eget bad og kjøkken.

Hybel med eget kjøkken og bad, Øvre Sund
Bad Øvre Sund

Her har du alt du trenger! Hyblene med eget bad og kjøkken varierer fra 15 til 29 kvm.

Seng og skrivebord, Øvre Sund

Det er fokus på gode oppbevaringsløsninger når plassen er begrenset, slik som her på Øvre Sund i Drammen, hvor sengen har skuff under og skap over.

Se hybler med eget bad og kjøkken

Hybel med delt kjøkken og bad

Denne hybeltypen, også kjent som "dublett", er gjerne det rimeligste alternativet. Her har du ditt eget soverom med typisk en seng, garderobeskap og et skrivebord, og deler bad og kjøkken med naboen. Man deler aldri bad med mer enn én, men enkelte steder kan opptil fire dele kjøkken.

Om dere er venner som ønsker å bo sammen, kan dere gi oss beskjed, enten allerede i kommentarfeltet på søknaden, eller ved å kontakte oss på chat eller e-post, og vi vil legge til rette så langt det lar seg gjøre.

Lurer du på hvor du kan vaske klær?

Det er litt forskjellige løsninger på de ulike boligområdene, men fellesvaskeri eller vaskerom er det mest vanlige. Du kan se hvilken løsning som gjelder under Våre boliger og Fellesvaskeri på det valgte boligområdet.

Her kan du lese mer om de mest vanlige fellesvaskeriene våre, hvor du styrer vaskemaskinen med appen appWash.

Kjøkken deles av fire på Sætre på Notodden
Ett kjøleskap til hver beboer

Dette kjøkkenet deles av fire beboere som bor i hybler med delt kjøkken og bad på Sætre på Notodden. Hver beboer har eget kjøleskap.

Soverom på hybel med delt bad og kjk

På hybler med delt kjøkken og bad har man sitt eget private rom, slik som dette med plass til seng, skrivebord, bokhylle, en lenestol og garderobeskap på Sætre på Notodden.

Se hybler med delt bad og kjøkken

Leiligheter = for par og familier

Det vi i SSN kategoriserer som leiligheter, er boliger som passer best for par eller familier -altså der man skal flytte inn sammen med en eller flere. Leilighetene blir gjerne kostbare for en person som bor alene.

Par og familier som søker om leiligheter vil bli prioritert i tildelingen av disse, men dersom du skal bo alene kan du også søke om leilighet. Om du ønsker å holde alle muligheter åpne, kan du bruke kommentarfeltet i søknadsskjemaet til å si ifra om at du ønsker å få tilbud om både ledige leiligheter og hybler.

Parleilighet

Som navnet tilsier er parleilighetene tilpasset par og par prioriteres i tildelingen av disse. De fleste parleilighetene har kombinert kjøkken og oppholdsrom, eget bad og soverom.

Hyblene og leilighetene våre er utstyrte med noe møbler og utstyr, men du må selv ta med deg en del ting.

Soverom Vestsiden Studentboliger i Kongsberg
Gang i parleilighet
Kjøkken i parleilighet Campus Bø Studentboliger

I parleilighetene er det eget soverom med dobbeltseng og god plass til oppbevaring, og på kjøkkenet finnes det i de fleste tilfeller kombiskap med kjøl/frys OG oppvaskmaskin.

Parleilighet i Fagerlund studentboliger
Bad Fagerlund

Dette eksempelet på parleilighet er fra Fagerlund Studentboliger i Borre/Campus Vestfold.

Se parleiligheter

Familieleilighet

De største leilighetene er beregnet på familier (som også blir prioritert i tildelingen), og det finnes kun et fåtall av av denne boligtypen. Vi har familieleiligheter i Porsgrunn, Horten/Borre og Åsgårdstrand. En familieleilighet har gjerne to soverom i tillegg til oppholdsrom/kjøkken og bad.

Sjekk gjerne ut våre ofte stilte spørsmål, dersom du lurer på noe om studentbolig!

Familieleilighet på Campus Kjølnes, Porsgrunn Kjøkken i familieleilighet Campus Kjølnes Bad i Familieleilighet på Campus Kjølnes

Denne familieleiligheten befinner seg på Campus Kjølnes Studentboliger i Porsgrunn. Her er det to soverom, hvorav ett med skrivebord, kombinert kjøkken og oppholdsrom og et stort bad.

Se familieleiligheter

Klar for å søke om studentbolig?

I SSN opererer vi ikke med en frist for å søke om studentbolig, men vi anbefaler deg å søke om bolig så raskt som mulig etter at du har søkt om høyere utdanning. Dersom du har søkt studier på flere ulike campuser, anbefaler vi deg å søke om bolig på førstevalget ditt.

Slik søker du om studentbolig.

Du kan sette hjerter på så mange hybler eller leiligheter du vil på de ulike eiendommene (innenfor samme campus) i en søknad, og deretter endre prioriteringsrekkefølgen på disse ved å dra dem opp og ned i søknaden.

Du finner alle hyblene og leilighetene våre i boligvelgeren, hvor du enkelt kan filtrere på campus, sted og type. Selve søknaden leverer du på Min side.

Gå til boligvelgeren