Trening

Planer om å starte med trening? Les dette først!

Av Magnus Lia 16. jan. 2023

Psykolog og treningsentusiast Magnus gir deg oppskriften på hvordan du skal komme i gang med treningen, OG hvordan du skal lære deg å elske den!

Den magiske metoden

Alle har fått med seg at nærmest all trening og fysisk aktivitet er bra for helsa. Dette er et ubestridelig faktum dokumentert av tusenvis av forskningsprosjekt!

Skal man imidlertid oppnå noen av (helse)gevinstene man leser opp og ned om i aviser og på nett, har det stor betydning hva man faktisk gjør når man trener; intensitet, varighet og hyppighet.

Hva funker for deg?

De aller fleste av oss er avhengig av å finne noe de liker og trives med om de skal klare å holde aktiviteten i gang over tid. Derfor fungerer ofte ikke generelle råd om hva som er lurt å gjøre. Du må selv finne ut av hva du liker. Et stalltips er at du må prøve aktiviteten over tid, slik at du gir deg selv en sjanse til å erfare mestring.

Jente tar situps i en park
Sirkeltrening på treningssenter

Syns du er tungt å trene alene, hvorfor ikke forsøke en form for organisert trening eller lagidrett? Mulighetene er mange: Du kan trene ute eller inne, i skogen eller rett utenfor døra! Trene med vekter på studio eller på stativene i parken! Utendørs har årstidene forskjellige muligheter å by på, perfekt for deg som trenger variasjon.

Studenter spiller ball i gymsalen på Bakkenteigen, USN Campus Vestfold

For mange kan lagidrett være inngangen til regelmessig trening. På Bakkenteigen/USN Campus Vestfold finnes det gymsal og klatrevegg.

Sjekk ut USNs liste over lag og foreninger for å finne studentidrett på din USN-campus!

Dørstokkmila og progresjon

De dårlige nyhetene er at det ofte er tungt å starte opp med systematisk trening – du orker ikke holde ut så lenge, eller løfte så tungt. Det gir liten mestring og mye ubehag, både underveis og etterpå. Starter du dessuten opp for hardt de første ukene er det risiko for «vondter» og skader. Mange faller dermed ifra, før de egentlig har begynt. Det er derfor viktig å bruke de første to månedene til å bygge seg gradvis opp. Realistiske forventninger til treningens effekt i starten er også viktig – det tar litt tid!

Visste du at SSN har gode studentpriser på personlig trener (PT)?

Bedre tider! 

De gode nyhetene er at når du først kommer forbi dette stadiet, er ofte fremgangen både rask og stor. Siden de fysiologiske effektene av trening oppstår nærmest umiddelbart, får du en bedre følelse i denne perioden da mye av det verste ubehaget du opplevde i starten nå er langt mindre! Det gjelder både underveis i treningen, og ikke minst i etterkant hvor du eksempelvis blir mindre støl når du har vendt seg til en bevegelsesform.

Når du har etablert trening som en rutine, blir det dessuten lettere å holde det gående. Slik er det med all atferd: det blir en vane! 

Belønn deg selv!

Når kommer gevinstene? Dopaminet som flommer og følelsen av at du har det bra? Her er det selvsagt store individuelle forskjeller.

Noen anslår at det kan ta opp mot 10-11 måneder å oppnå alle psykologiske gevinster, og først når du er kommet til dette stadiet kan vi snakke om «indre motivasjon»: altså at du først og fremst er aktiv for gleden ved aktiviteten. Det kan derfor være lurt å gi deg selv små belønninger på veien for å holde motivasjonen oppe i starten. 

Orker ikke 

Et paradoks med oss mennesker er at vi ofte er minst flinke til å gjennomføre aktiviteter som gjør oss godt når vi trenger det mest. Det kan være krevende å komme seg ut dersom du har lite overskudd. Lag en forpliktende avtale så øker du sjansene betydelig! Unngå å sette deg ned i sofaen før du har ambisjoner om å trene, ta heller sofakosen etter trening.

Sjekk ut SSNs treningssentre - her finner du både gruppetreningstilbud og moderne treningsrom - til studentpris.

Trening er også bra for hjernens funksjoner! 

Dersom du ikke klarer å la deg motivere av treningens potensielle helsegevinster så er det verdt å merke seg at trening har vist seg å ha stor effekt på sentrale kognitive funksjoner som hukommelse og oppmerksomhet. Dette burde være av interesse for studenter.

Det har vist seg lurt å være aktiv i forkant eller underveis i en innlæringssituasjon. Hva med å legge treningen til morgenen før forelesning, eller ta en power-walk med en medstudent mens dere diskuterer fag. Det er lurt å gi hjernen varierte stimuli i løpet av en dag. Og en god nyhet: trening med moderat intensitet har vist seg mest effektivt for hjernen, så dette bør være overkommelig for de fleste.

Da er det bare å komme i gang! Eller eventuelt fortsette med mer av det gode. Lykke til!

Bra for deg

Denne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.

Les mer om Bra for deg-konseptet her.

Å gå tur er også bra for deg!

Her finner du en kortversjon med Magnus sine 10 beste råd for å komme i gang med treningen.

Ansatte/Helse/Magnus_Lia_edit-_dskuim

Magnus Lia

Psykolog

Magnus er psykolog og har erfaring fra arbeid med alle aldersgrupper. Han er spesielt opptatt av mestring og hvordan dette kan bidra til trivsel og livskvalitet. Magnus er også engasjert i hvordan man kan fremme god psykisk helse, og er dessuten treningsentusiast med en ekstra bachelor i idrettsfag.