Mat og drikke

Lag selv: Eplegløgg

Av Harald Nesse 24. nov. 2023

Hva med å prøve en frisk og naturlig eplegløgg som alternativ til den tradisjonelle gløggen?

Naturlig eplemost med julete krydderier

Denne oppskriften tar utgangspunkt i eplemost/juice som ikke kommer fra konsentrat. Både filtrert og ufiltrert eplemost funker, det viktigste er at den er naturlig, frisk og uten tilsetninger. Med sin smak av julete krydderier og litt sitron eller appelsin kan det tenkes at du får en ny varmende julefavoritt!

Stjerneanis, kanelstang og appelsinskiver
Kjele med eplegløgg

Duften av kanelstang, stjerneanis og appelsin setter julestemningen!

📄 Til fire trenger du:

  • 1 liter eplemost/juice  

  • 2 stk kanelstang 

  • 3-4 stk stjerneanis 

  • 6 stk. nellikspiker 

  • 1 ss fersk revet ingefær 

  • ½ sitron eller appelsin i skiver 

👨‍🍳 Slik gjør du:

  1. Ha eplemost, kanelstenger, anis, nellik, revet ingefær og sitrus i en kjele og varm forsiktig opp. 

  2. La det trekke i 10-15 minutter. 

  3. Serveres rykende varm i krus eller glass. Pynt gjerne med skiver av eple og/eller appelsin og en kanelstang.

Har du ikke alle krydderne, så går det helt fint med bare varm eplemost med skiver av appelsin eller epler også, ta det du får tak i eller har tilgjengelig.

💝 Lag smågaver av restene

Om du får krydder igjen kan du gi det videre i porsjoner pakket inn i cellofan. Bruk et fint sløyfebånd og knyt krydderposen fast i en flaske med eplemost. Legg gjerne ved en liten lapp med en håndskrevet oppskrift og gi som vert/vertinnegave når du skal på julebesøk!

Dette kan du skrive på lappen:

Du trenger: 1 ss fersk revet ingefær og ½ sitron eller appelsin i skiver.

  • Ha eplemost, kanelstenger, anis, nellik, revet ingefær og sitrus i en kjele og varm forsiktig opp. 

  • La det trekke i 10-15 minutter. 

  • Serveres rykende varm i krus eller glass og pynt gjerne med skiver av eple. 

Inviter vennene dine på juleverksted og den deilige eplegløggen! Se flere av Haralds forslag til hjemmelagede, spiselige gaver dere kan lage:

Rocky Road - superdigg konfekt

Hjemmelaget eplemos eller appelsinmarmelade

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!