Mat og drikke

Juleverksted med enkle, hjemmelagede julegaver

Av Harald Nesse 24. nov. 2023

Inviter på juleverksted og lag gaver sammen. Disse smaker godt, rekker til mange gaver og er lette å lage!

Juleverksted uten dorullnisser

Juleverksted er superkoselig! Og det trenger ikke å involvere en eneste dorullkjerne! Her kan dere slå mange hyggelige fluer i en smekk: Julekos med vennene, noe godt å drikke, julemusikk og ikke minst: dere kan lage smakfulle og rimelige julegaver!

Oppskrifts-sjefen Harald har laget to deilige syltetøy-oppskrifter som er perfekt å fylle på små glass (gjerne gjenbruk!) og gi bort med en håndskrevet etikett.

Om dere er mange kan dere dele dere i to "lag" og lage hver deres store batch med syltetøy som dere deler mellom dere. Er dere færre, holder det kanskje å velge en av oppskriftene. Så, finn frem julespillelista og brett opp ermene:

🍏 Oppskrift på eplemos (lett)

Hjemmelaget eplemos

Eplemos er enkelt å lage selv og veldig hyggelig som en hjemmelaget julegave!

📄 Du trenger:

 • 2 kilo epler - det blir best med syrlige norske epler, som for eksempel aroma eller gravenstein.

 • 300 g sukker 

 • 1,5 dl vann 

 • Syltetøyglass, norgesglass eller lignende (helst gjenbruk!). Rene, steriliserte og lufttette. 

🍋 Tips: Ha litt sitron i vannet

Om du tilsetter saften fra en halv sitron i vannet du skal koke eplene i (legg eplene i vannet etterhvert som de er klare), vil du unngå brune epler og syltetøyet vil få lengre holdbarhet (pga sitronsyren).

👨‍🍳 Slik gjør du:

 1. Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernene. Legg dem gjerne i sitronvann etterhvert som de blir klare. 

 2. Kok eplene i en kjele med vann (og evt sitron) og sukker, bruk lokk og middels varme til de er kokt i stykker. 

 3. Ha eplemosen rett på steriliserte og varme glass, sett på lokk og snu glassene opp ned til mosen er avkjølt. Dette skaper et vakuum som gjør at glassene blir tette. Oppbevar mørkt og kjølig. 

Sterilisering av glass og lokk

Vask glass og lokk godt, kok opp vann og legg glass og lokk oppi det kokende vannet. La ligge i et par minutter, løft dem ut, hell av vannet og tørk. Du kan også sette glassene i ovnen på 100 grader i 10 minutter.

Hell syltetøyet på glass mens både syltetøyet og glasset er varmt. Sett på lokk og sett dem på hodet. Når det varme syltetøyet kommer i kontakt med hele glasset og lokket, dør bakteriene og syltetøyet holder seg lengre - i tillegg til at vakuumet som oppstår gjør sin del av jobben.

🌿🎀 Pynt syltetøyglasset

Pynt syltetøyglassene med et fint bånd, gjerne med en stoffbit under (gå i bruktbutikken og se etter små duker eller stoffservietter om du trenger materialer) eller knyt en liten kvist av noe grønt (som granbar) eller en kanelstang på glasset.

🍊Oppskrift på appelsinmarmelade (litt tidkrevende)

Syltetøyglass med treskje oppi

Ikke så dumt å komme med egenprodusert appelsinmarmelade til julefrokosten?

📄 Du trenger:

 • 1,5 kilo appelsiner (gode priser på denne tiden av året) 

 • 1 sitron 

 • 1,5 liter vann 

 • 1 kg sukker 

 • 200 g Muscovadosukker eller brunt sukker 

 • 1 tallerken i kjøleskapet (what? ikke spør, du skjønner det snart ;) 

 • Syltetøyglass, norgesglass eller lignende (helst gjenbruk!). Rene, steriliserte og lufttette.

Kjele med appelsinmarmelade
Gråpapir på syltetøyglass med bånd rundt
Ferdig glass med appelsinmarmelade

Bruk papir eller stoff til å dekke til lokket og knyt et fint snøre eller bånd rundt. Glassene trenger ikke være veldig store - jo mindre glass, jo flere gaver!

👨‍🍳 Slik gjør du:

 1. Vask appelsiner og sitron godt i vann - du skal bruke skallet, så om du finner økologisk frukt til en OK pris, bør du velge økologisk!

 2. Skrell appelsiner og sitron tynt med en potetskreller, få med minst mulig av det hvite. 

 3. Skjær skallet i tynne strimler og ha det over i kaldt vann i en kjele, la det koke opp, hell av vannet og tilsett nytt vann og kok opp. Gjenta denne prosessen to ganger til, dette er for å fjerne bitterhet og gjøre skallet lett å tygge.

 4. Skjær av det hvite rundt appelsiner og sitron, avskjæret kastes og fruktkjøttet skjæres i små biter. Legg til side alle steiner. Disse inneholder pektin som skal hjelpe oss å gjøre marmeladen tjukk og lekker. 

 5. Putt steinene i en liten pose av gassbind eller en tesilkule med kjede.

 6. Ha alle ingredienser i en stor, vid kjele med tykk bunn. 

 7. Kok opp og la marmeladen koke i ca. 1,5 time. Sjekk tykkelsen på marmeladen ved å legge en spiseskje med marmelade over på den kalde tallerkenen, skyv marmeladen litt rundt slik at den kjøles ned, har den syltetøykonsistens eller konsistens du kjenner igjen fra marmelade er den ferdig. Hvis ikke, kok litt til og test igjen.

 8. Ha marmeladen rett over i steriliserte og varme glass, sett på lokk og snu glassene opp ned til mosen er avkjølt. Dette skaper et vakuum som gjør at glassene blir tette. Oppbevar mørkt og kjølig frem til de skal gis bort!

Pynt gjerne glassene før du gir dem bort! Hva med å bruke tørkede appelsinskiver?

🍫 Lyst til å lage godteri isteden?

Prøv Rocky Roads!

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!