Helse

Sov godt og bli en bedre student

Av Katarina Poleszynski 30. sep. 2021

Visste du at nok søvn er avgjørende for evnen til å konsentrere seg, lære nye ting og lagre minner i langtidshukommelsen? Og at for lite søvn kan gjøre deg frynsete, irritabel og lettere forkjølet?

Avgjørende for god helse

Søvn er livsviktig for oss, ja, like viktig som mat, luft og vann. For at vi skal ha det bra og fungere godt i hverdagen, er kroppen og hodet avhengig av en viss mengde søvn.

De fleste har kjent hvordan en dårlig natt påvirker humør, konsentrasjonsevne og energinivå. Søvn er avgjørende for at kroppen skal kunne restituere seg og for at immunforsvar fungerer som det skal. Fornying av kroppens celler skjer i stor grad på natten, det samme gjør lagring av minner og nye ting vi har lært.

Den viktige søvnen

Får vi ikke sove nok, får ikke kroppen hentet seg inn, og vi klarer ikke prestere optimalt. Sover vi dårlig over tid, vil det i tillegg kunne påvirke immunforsvaret og hvordan vi reagerer på stress. Det er med andre ord gode grunner til at vi bruker omtrent en tredjedel av livet på å sove.

Hvor mye søvn trenger vi?

Hvor mye hver og en av oss sover og hvor mye søvn vi faktisk trenger, er veldig individuelt og varierer fra person til person. Noen har behov for mye søvn, mens andre klarer seg med mindre. Det er vanlig å trenge mellom seks og ni timer søvn per natt. Det er altså en myte at alle må ha åtte timer hver natt for å fungere godt.

Det som avgjør om du har sovet nok, er ikke antall timer, men om du føler deg opplagt dagen etter.

Når søvnen blir dårlig

De fleste av oss vil flere ganger i løpet av livet oppleve perioder der vi sliter med å sove. Søvnvansker er veldig vanlig i studietiden, både fordi man kanskje ikke prioriterer søvn like høyt som før, og fordi det skjer så mye nytt i livet som gjør det vanskelig å skru av. Stress på studiet, bekymringer rundt eksamen, større livsforandringer og konflikter med familie eller venner vil typisk påvirke søvnen negativt. Bekymringer og negative tanker har det med å vokse seg større på nattestid. Blir man liggende å gruble, fører det til en overaktiv hjerne og en stresset kropp. Og med masse stresshormoner i kroppen blir det svært vanskelig å skru av, noe som fører til mer stress og negative tanker. Så har man en ond sirkel, og man vil fort begynne å assosiere sengen med noe negativt.

Uansett årsak, kan det å ikke få sove være skikkelig frustrerende og slitsomt. Da er det viktig å huske at det å sove dårlig i blant er helt normalt, og at man klarer seg mye bedre med lite søvn enn det man tror.

Prøv å slappe av og tenk at en dårlig natt eller to ikke er noen krise. De fleste søvnvansker går vanligvis over av seg selv. Skulle de ikke gjøre det, er det hjelp å få.

Sover du dårlig?

Vanlige tegn på at du har fått for lite søvn:

  • Er trøtt og uopplagt når du våkner.

  • Har ofte har hodepine, er irritabel eller sliter med konsentrasjonen.

  • Er trøtt i løpet av dagen og har lett for å duppe av når du sitter i ro.

  • Føler deg frynsete, nervøs eller urolig uten noen opplagt grunn.

Typiske tegn på at søvnen er forstyrret:

  • Bruker mer enn 30 – 40 minutter på å sovne.

  • Våkner flere ganger i løpet av natta.

  • Våkner alt for tidlig om morgenen og ikke klarer å sovne igjen.

  • Bare klarer å sovne ved hjelp av alkohol eller sovemedisiner.

Opplever du dette flere ganger i uka over lengre tid, kan en prat med SSN Helse være til hjelp.

Test gjerne ut LUR-appen, den kan hjelpe deg å sove bedre og forbedre søvnvanene dine!

Hvordan legge til rette for god søvn

Søvn påvirkes og reguleres særlig av tre ting:

  1. Din innebygde biologiske klokke.

  2. Hvor lenge det er siden du sov sist.

  3. Av det du gjør i løpet av dagen og før du legger deg.

For å legge til rette for best mulig søvn er det derfor lurt å ta hensyn til disse faktorene. For eksempel vil det å ta seg en lur midt på dagen ikke være så lurt om du sliter med søvnen. Det kan være fristende om du føler deg skikkelig trøtt og uopplagt, men en lur på dagen vil tilbakestille søvnbehovet ditt, forstyrre døgnrytmen og gjøre det mye vanskeligere å sovne samme kveld. Hard trening, et tungt måltid eller mye alkohol rett før leggetid vil gjøre det samme.

Ofte kan små ting utgjøre en ganske stor forskjell, og det er ofte bare små justeringer som skal til for å kunne sove bedre.

Bedre søvn - ti smarte tips og triks for å sove bedre.

Trenger du hjelp med å finne den gode søvnen? SSN Helse har samtaleterapeuter og psykologer som kan hjelpe deg.

Bestill din første time

Ansatte/Helse/Katarina_Poleszynski_cm3a1w

Katarina Poleszynski

Samtaleterapeut

Katarina har en mastergrad i psykologi og har bred erfaring med både veilednings- og terapeutiske samtaler om temaer knyttet til psykisk og fysisk helse. Hun er spesielt opptatt av hvordan overgangsutfordringer og ulike belastninger i livet former oss, og hvilken betydning vår relasjon til oss selv og til andre har for hvordan vi mennesker har det.