Mat og drikke

Sommer-digg: Lag dine egne ispinner!

Av Harald Nesse 10. jun. 2022

Endelig sommer! Prøv deg på hjemmelagede ispinner - det er barnslig godt! 🍧🍦🍡

Is er godt punktum

Når du lager isen selv, kan du eksperimentere og prøve deg frem med ulike smaker du ellers ikke ville fått testet ut om du kjøpte isen i butikken. Dessuten er hjemmelaget is en super måte å bruke opp rester av juice, smoothie, brus, frukt og bær på.

Fremgangsmåten er den samme uansett hva slags is du vil lage, man fryser ned godsakene i en form med en pinne i og nyter når den er ferdig.

Hjemmelaget ispinne

Du kan kjøpe ferdige ispinneformer eller bruke vaskede yoghurtbegre med ispinner fra feks Clas Ohlson.

For å lage ispinner trenger du:

  • Ispinneformer til å støpe isen i (ispinneformer finnes i mange prisklasser, billige varianter får du feks på Clas Ohlson eller Søstrene Grene).

  • Har du ikke ferdige ispinneformer kan du bruke vaskede yoghurtbeger eller lignende sammen med løse ispinner (matbutikker, Panduro, Søstrene Grene, Clas Ohlson osv selger pakker med løse ispinner).

  • Fryseboks/skap

  • Litt tålmodighet

Tips! Gjenbruk ispinner ♻

Spar på ispinnene hver gang du har spist en is og kjør gjenbruk av pinner! Bare husk og vaske dem skikkelig før du bruker dem på nytt.

Slik gjør du det:

  1. Dersom du har kjøpt inn "proffe" ispinneformer, er det bare å fylle i væske, sette på pinne og lokk, sette formene i fryseren og VENTE til det blir is.

  2. Fyll 1/3 del av formen med væsken, sett i fryseren og finn frem litt tålmodighet.

  3. Når 1/3 av isen er fryst kan du sette ispinnen i midten, stikk den gjerne litt nedi så den blir stående rett.

  4. Fyll opp med ønsket væske.

  5. Vent til isen er gjennomfrossen, også er det bare å sette i gang med å kose seg!

Hvor lenge må isen stå i fryseren?

Du bør beregne omtrent 5 timer i fryseren før det blir is. La gjerne formene stå natten over.

Hvilket resultat du får avhenger av sukkerinnhold og bær/fruktinnhold, så ikke bli skuffa om det ikke funker første gangen, da får du en unnskyldning til å lage mer 😊

Bli inspirert av smakstipsene under, eller komponer din egen is!

Ispinner av brusrester

Bruk gjerne brus som har mistet futten til ispinner! Brus med mye smak funker best. Du kan for eksempel blande brus som ligner og kanskje også tilsette saft eller lage forskjellige lag i isen. Prøv deg frem.

Ispinner av saft – barndommens klassiker

Blandet saft fungerer utmerket til ispinner, men best blir den kanskje om du blander litt sterkt. Men pass på, om du bruker for sterk sukkerholdig saft, så kan det påvirke isens evne til å fryse seg helt stiv.

Ispinner av smoothie

Ferdigprodusert eller hjemmelaget smoothie fungerer også til ispinner og er dessuten sunt.

Ispinner av juice og bær

Du kan også bruke fruktjuice til ispinner, og ved å tilsette bær gir du dem en ekstra piff.

Prøv for eksempel:

  • Eplejuice og blåbær

  • Ananasjuice og bringebær

  • Appelsinjuice og jordbær

  • Du kan også prøve finkuttet frukt og bær i formen og fylle opp med ønsket juice

Appelsiner
Jordbær

Prøv med appelsinjuice og jordbær. Nam!

Ispinne med yoghurt og bær

Ønsker du en kremet ispinne er yoghurt en fin base:

  • Bland like deler gresk eller tyrkisk yoghurt med vaniljeyoghurt (yoghurt med annen smak kan også brukes) .

  • Knus inn jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær eller litt av hvert i yoghurten og fyll det i formene.

Sitter isen fast i formen?

Ha formen under varmt vann, så sklir isen ut så lett som bare det!

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!