Mat og drikke

Perfekt hjemmelaget vaniljeis

Av Harald Nesse 9. jun. 2023

Dette er så gøy og digg! Med denne grunnoppskriften kan du leke deg med dine favoritt-ingredienser og imponere venner og familie med hjemmelaget is!

Grunnoppskrift vaniljeis

Ingredienser til omtrent ti porsjoner eller kanskje fire om dere digger is 🍨

 • 7 eggeplommer (vær forsiktig og ta vare på eggehvittene) 

 • 7 ss sukker 

 • 7 dl kremfløte 

 • 1 vaniljestang eller ekte vaniljesukker – del på langs og skrap ut frøene 

Totalt tar det ca fem timer å lage og fryse isen.

Hjemmelaget is med sjokoladebiter
Vaniljestang

Ekte vaniljestang gir isen et ekstra løft. Tilsett flere smaker etter eget ønske, for eksempel sjokoladebiter, bær, nøtter osv.

Slik lager du vaniljeis:

 1. Lag eggedosis: Ha eggeplommer, sukker, vaniljestang og frø i bolle av glass eller stål og rør det sammen. 

 2. Varm eggedosisen forsiktig over vannbad (sett bollen med eggedosis over en kjele med varmt vann) mens du pisker til sukkeret har løst seg opp. Bruk en ballongvisp.

 3. Ta eggedosisen av vannbadet når sukker er tilnærmet oppløst, pisk eggedosisen kald, tykk og lys med en elektrisk håndmikser eller pisk det ferdig i en kjøkkenmaskin med visp.

 4. Pisk kremfløten semi-stiv, det vil si ikke helt stiv, men nummeret før. Den skal være bittelitt flytende slik at den er lettere å blande. La den stå på benken til den har tilnærmet samme temperatur som eggedosisen før du blander dem sammen.

 5. Bland så kremen forsiktig inn i eggedosisen til en sammenhengende masse. 

 6. NÅ kan du tilsette bær, hakkede karamelliserte eller naturelle nøtter, karamellisert popcorn, din hakkede favorittkjeks, non stop eller lignende. 

  Men du kan også vente litt til punkt 8.

 7. Hell røren i en ren brødform, kakeform eller lignende. Nå er den i prinsippet klar for fryseren om du ikke ønsker å toppe den. Dekk den i såfall med folie, en brødpose, vokspapir eller lignende og frys i ca. fire timer. 

 8. Tilsett rørte bær, karamellsaus, sjokoladesaus og lage mønster som vil gi kule iskuler eller spill i isen før du setter den i fryseren.

Servering:

Lag iskuler, skjær den i skiver eller velt isen ut på et fat. Du kan servere den som den er eller toppe den med det du ønsker, for eksempel:

🍓Friske bær, bærsaus, syltet rabarbra eller annen frukt.
🥜Hakkede karamelliserte, salte peanøtter eller naturelle nøtter.
🍪Non stop, kjeks, salt karamellsaus, hakket sjokolade eller sjokoladesaus.
🌼Spiselige blomster, marengs eller din favorittkombo.

Kun fantasien setter grenser!

Bruk eggehvitene!

Eggehvitene kan for eksempel trylles om til hjemmelagede marengstopper som kan drysses på isen, brukes som kakepynt, på desserter, på jordbær eller spises som de er, men da må de være uten eggeplomme, så vær forsiktig når du separerer eggene.

Eggehviter kan også fryses og brukes senere i omeletter eller paier.

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!