Mat og drikke

Lag selv: Marengs

Av Harald Nesse 8. jun. 2023

Lyst på noe søtt? Marengstopper er faktisk superlett å lage og perfekt om du har prøvd deg på hjemmelaget vaniljeis og har eggehviter "til overs".

Dette trenger du til en god batch med marengstopper:

Du trenger en god ren bolle av glass eller metall, ikke bruk plast, da vil det ikke bli stivt. Bruk helst kjøkkenmaskin eller en elektrisk håndmikser til vispingen.

  • 3 eggehviter, ca. 120 gram

  • 225 gram sukker

  • En knivsodd salt

  • Noen dråper friskpresset sitronsaft

Hva er en knivsodd?

En knivsodd er kort forklart så mye som du får plass til på tuppen av en kniv. Matoppskrift.no regner om en knivsodd salt/pepper til 0,33 gram.

Marengstopper på stekebrett

Bruk en sprøytepose til å lage fine marengstopper. Har du ikke sprøytepose, funker det fint å bruke en ren brødpose/plastpose som du klipper et hull i, eller å lage et kremmerhus av matpapir.

Slik lager du marengs:

  1. Pisk eggehviter og ca. 1/3 del av sukkeret luftig, tilsett resten av sukkeret litt etter litt, til sukkeret er nesten løst opp. Dette for å unngå sukkerkrystaller i marengsen. Når marengsen er stiv og du kan lage topper av den som ikke faller sammen, er den klar.

  2. Nå kan du fylle røren i en sprøytepose eller du kan leke deg med å dele opp og tilsette ulike farger før du fordeler det i en eller flere poser.

  3. Sprøyt marengsen på bakepapir eller silikonmatte i små eller litt større topper. Jo større de er, jo lenger tid trenger de for å tørke.

  4. Tørk i stekeovn på 60-70 grader i ca. 2 timer. La dem stå litt lenger om de ikke er lette og tørre etter to timer.

Dryss gjerne tørkede bringebær, popping candy eller finhakkede nøtter på marengsen før tørking, men pass på at det ikke blir for mye, da faller de sammen.

Bruk kikertvann til å lage marengs og majones!

Normalt bruker man eggeplomme som emulgator (bindemiddel) i majones, marengs, kaker og lignende.
Eggeplommene inneholder fett, proteiner og kolesterol som binder seg sammen og fanger og holder på luft under pisking, slik at blandingen tykner. Denne prosessen kalles emulgering.

Siden det grumsete vannet fra ferdigkokte kikerter fra boks er proppfullt av stivelse, proteiner og en kjemisk forbindelse som heter saponin, kan man få til den samme emulgeringsprosessen uten bruk av egg. Kikert-vannet fungerer som egg-erstatning i enkelte oppskrifter, rett og slett. Derfor bør du spare på det!

Meny.no har en god oppskrift på vegansk marengs laget på kikertvann.

Sjekk ut denne oppskriften på vegansk aioli laget med vann fra kikerter.

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!