Inviter venner, klassen eller naboen til 17. mai frokost, brunsj eller lunsj!
Be gjerne alle gjestene ta med seg en rett hver, så fordeler dere både utgifter og tid på kjøkkenet ;) Her får du noen skikkelig gode tips fra SSNs fagansvarlige i Mat og drikke, Harald Nesse:
Jordbær med balsamico egner seg både som en salat til grillmaten eller som en dessert. Her får du to digge oppskrifter med jordbær og balsamico, perfekt 17. mai mat!
Det er lett å lage egen balsamicosirup:
Ha en del sukker og tre deler balsamico i en kjele, kok opp og la det koke inn til sirupkonsistens på middels høy varme. Pass på så det ikke brenner seg! Avkjøl - og din egen balsamicosirup er klar til bruk.
Sirupen kan for eksempel oppbevares på en tett flaske i kjøleskap (spar på små glassflasker med skrukork når du kjøper feks smoothie!) og har lang holdbarhet.
Jordbær
Grønn ferdig salatblanding eller babyspinat, ruccolasalat eller feldsalat
Olivenolje av god kvalitet (kan droppes)
Balsamico (eddik) eller balsamicosirup
Topping etter smak, for eksempel mozzarellaost, burrataost, ricotta eller cottage cheese
Hakkede nøtter, ristede kjerner og frø er også utmerket topping
Skyll salaten og tørk den om den ikke klar til bruk.
Skyll jordbærene og del dem i skiver eller båter.
Anrett salaten på fat eller en litt åpen bolle, dander jordbærene over.
Topp med ønsket topping, ost bør rives eller deles.
Ha over olivenolje og balsamico rett før servering.
Bruk salaten som en selvstendig rett på en buffet, eller ha den ved siden av grillmat av kjøtt eller fisk.
Denne desserten er snadder!
En kurv jordbær
Sukker eller sukkererstatning
Balsamico eller balsamicosirup, ca 10 ss
Basilikum eller mynte, har du ikke dette kan det fint sløyfes
Vaniljeiskrem, eller mascarponeost
For de vågale: ristet og knust sort pepper
Skyll jordbærene, kutt dem i to eller fire, ha bærene i en skål og dryss over sukker eller sukkererstatning (søtningen kan sløyfes om jordbærene er skikkelig søte og gode) og ca 10 ss balsamico. La bærene marinere i to timer.
Ha på litt ristet knust sort pepper om du vil. Se hvordan du lager ristet pepper i stekepannen her.
Kutt basilikum eller mynteblader i strimler.
Anrett jordbærene i porsjonskåler og dryss over basilikum eller myntestrimler.
Legg på en kule iskrem og kos deg!
Om ønskelig kan du bytte ut isen med en kule med mascarponeost som er pisket opp med litt melis i stedet for vaniljeis.
Nyyyyyyt!
Se Haralds proffe oppskrift på eggerøre - med denne på bordet nailer du garantert 17. mai frokosten eller lunsjen!