Mat og drikke

Lag en digg 17. mai-buffet!

Av Harald Nesse 9. mai 2022

Inviter venner, klassen eller naboen til 17. mai frokost, brunsj eller lunsj!

Endelig skal vi feire skikkelig 17. mai!

Be gjerne alle gjestene ta med seg en rett hver, så fordeler dere både utgifter og tid på kjøkkenet ;) Her får du noen skikkelig gode tips fra SSNs fagansvarlige i Mat og drikke, Harald Nesse:

Jordbærmoro!

Jordbær med balsamico egner seg både som en salat til grillmaten eller som en dessert. Her får du to digge oppskrifter med jordbær og balsamico, perfekt 17. mai mat!

Jordbær

Lag din egen balsamicosirup

Det er lett å lage egen balsamicosirup:

Ha en del sukker og tre deler balsamico i en kjele, kok opp og la det koke inn til sirupkonsistens på middels høy varme. Pass på så det ikke brenner seg! Avkjøl - og din egen balsamicosirup er klar til bruk.

Sirupen kan for eksempel oppbevares på en tett flaske i kjøleskap (spar på små glassflasker med skrukork når du kjøper feks smoothie!) og har lang holdbarhet.

Grønn salat med jordbær

Salat med jordbær
Jente lager salat

Du trenger:

  • Jordbær

  • Grønn ferdig salatblanding eller babyspinat, ruccolasalat eller feldsalat

  • Olivenolje av god kvalitet (kan droppes)

  • Balsamico (eddik) eller balsamicosirup

  • Topping etter smak, for eksempel mozzarellaost, burrataost, ricotta eller cottage cheese

  • Hakkede nøtter, ristede kjerner og frø er også utmerket topping

Slik gjør du:

  • Skyll salaten og tørk den om den ikke klar til bruk.

  • Skyll jordbærene og del dem i skiver eller båter.

  • Anrett salaten på fat eller en litt åpen bolle, dander jordbærene over.

  • Topp med ønsket topping, ost bør rives eller deles.

  • Ha over olivenolje og balsamico rett før servering.

Bruk salaten som en selvstendig rett på en buffet, eller ha den ved siden av grillmat av kjøtt eller fisk.

Balsamico-marinerte jordbær med vaniljeiskrem 

Denne desserten er snadder!

Skyller jordbær
Jordbær og is

Du trenger:

  • En kurv jordbær

  • Sukker eller sukkererstatning 

  • Balsamico eller balsamicosirup, ca 10 ss

  • Basilikum eller mynte, har du ikke dette kan det fint sløyfes

  • Vaniljeiskrem, eller mascarponeost 

  • For de vågale: ristet og knust sort pepper

Slik lager du balsamico-marinerte jordbær med vaniljeis:

  1. Skyll jordbærene, kutt dem i to eller fire, ha bærene i en skål og dryss over sukker eller sukkererstatning (søtningen kan sløyfes om jordbærene er skikkelig søte og gode) og ca 10 ss balsamico. La bærene marinere i to timer.

    Ha på litt ristet knust sort pepper om du vil. Se hvordan du lager ristet pepper i stekepannen her.

  2. Kutt basilikum eller mynteblader i strimler.

  3. Anrett jordbærene i porsjonskåler og dryss over basilikum eller myntestrimler.

  4. Legg på en kule iskrem og kos deg! 

  5. Om ønskelig kan du bytte ut isen med en kule med mascarponeost som er pisket opp med litt melis i stedet for vaniljeis. 

    Nyyyyyyt!

Lag eggerøre som en proff!

Se Haralds proffe oppskrift på eggerøre - med denne på bordet nailer du garantert 17. mai frokosten eller lunsjen!

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!