Helse

Kjære student! Denne er til deg som føler deg aleine

Av Kristin Maute 5. okt. 2021

Jeg skriver til deg som akkurat nå sitter og føler deg aleine. Til deg som akkurat nå sitter og kjenner på dette tomme og kalde og triste.

Til deg som føler deg utenfor og som akkurat nå ikke har noen å prate med

Du legger merke til de som går to og to, tre og tre eller som sitter samlet i flokk på plenen på campus. Det kjennes hjerteskjærende. Du kommer ikke fort nok tilbake til hybelen din. Der slipper du frykten for å bli avslørt. Avslørt for å ikke ha noen å henge med.

Jeg vet ikke om det kan trøste, men du er ikke alene om å ha det slik. Mange studenter gjør akkurat som deg. Hybelen blir det tryggeste stedet å være. Ingen kan se din ensomhet der.

Men du? Jeg tror ikke det er så lurt å gjemme seg på hybelen.

Nei, jeg tror virkelig ikke på det og jeg tror vi begge egentlig er enige om det.

Kanskje er det også slik at du føler deg sviktet – eller er redd for å bli sviktet? Kanskje du til og med en gang eller flere har blitt sviktet? Hvordan kan jeg få sagt det tydelig til deg. Hvordan kan jeg få sagt det så tydelig slik at du forstår. Det hjelper ikke å bli aleine på hybelen. Du svikter bare deg selv. Du trenger å bli sett. Du trenger å dele. DU trenger også noen å henge med – egentlig.

Jeg vil at du skal ta sjansen på å bli likt. Ta sjansen på å bli elsket.
Akkurat som «Det usynlige barnet» som Mummifamilien tok seg av.

Sjekk episoden ut her så skjønner du hvor jeg vil.

Hvordan i all verden kan jeg påstå at dette hjelper? Jeg har jo ikke levd ditt liv. Du har din erfaring og vet lite om hva som kommer. Jeg forstår din uro. Bruk din uro til å bevege deg ut blant andre. Hvordan kan andre vite om deg? Du er jo blitt usynlig. Jeg vet at din uro og ditt initiativ vil hjelpe deg og jeg heier mest på deg.

”For selv om erfaringen om det som kommer
ikke finnes i deg
så finnes den i meg
og jeg vet det er uendelig mye å be om
men jeg ber deg likevel om å tro på meg
For den dagen vil komme
der du står trygt i deg selv
og det vil komme dager
som er verdt den kampen du står i nå
For selv om perfekte liv ikke finnes
så lover jeg deg:
Det vil komme en tid der det å overleve
ikke lenger koster deg livet”.

Psykolog og forfatter Thea Grepperud.

Trenger du noen å snakke med?

Vi i samtaletjenesten møter mange studenter som tar kontakt for å bli tryggere. Enn så lenge: om du ikke har funnet din Mummifamilie på campus ennå, så ikke nøl med å ta kontakt med SSN Helse.

Med vennlig hilsen Kristin Maute, psykolog.

Ansatte/Helse/Kristin_Maute_edit-_jk0abd

Kristin Maute

Psykolog

Kristin Maute (psykolog) er ikke lenger ansatt i SSN, men var avdelingsleder i SSN Helse da denne artikkelen ble skrevet.

Hun har mange års erfaring med behandling av for eksempel angst og tvang, depresjon, traumer og også avhengighet til spill, pornografi og rus. Kristin liker også godt å jobbe med å heve iboende ressurser i hvert enkelt menneske, for eksempel ved utfordringer med selvtillit og selvfølelse.