Forening

Join the good times!

Av Gitte Olesen Anderberg 26. sep. 2023

Studentlivet er mer enn forelesninger og lesesal. Engasjer deg i en studentforening og gi både deg selv og andre en haug med grunner til å se tilbake på studietida med glede.

What’s in it for me?

Godt spørsmål! De beste til å svare på det er faktisk dere som allerede jobber som frivillig. Derfor spurte vi dere da vi møttes på seminar våren 2023:

Hva er de positive sidene ved å være frivillig?

Da ramset dere opp en hel haug av godbiter. For eksempel ble hyttetur, frivillig-fest, egne kontorer, avbrekk fra studier, forskjellige goder (som billig øl), attest, forme egen studiehverdag, karriere og pedagogisk erfaring listet opp. Men, dere var helt enige om at tre punkter skulle øverst på pallen, nemlig sosialt nettverk, selvutvikling og nye minner!

1. Sosialt nettverk

Det aller viktigste var sosialt nettverk, altså muligheten til å bli kjent med andre, knytte bånd og få venner for livet. Dere brukte ordene «spille hverandre gode» og «gi til andre», og det utgjør jo selve kjernen i hvorfor sosialt nettverk er så viktig. Dere fikk frem vi-følelsen, rett og slett.

To studenter arm i arm inne på Campus Vestfold

Det sosiale nettverket du får ved å engasjere deg i studentfrivilligheten er for mange den aller viktigste grunnen til å gidde!

2. Selvutvikling

Selvutvikling havnet på en god nummer to. Her nevner dere for eksempel at verv i frivilligheten gjør at man oppdager nye sider ved seg selv. Man får mulighet til å lære og utvikle seg på områder som kanskje er litt nye, og dermed også en anledning til å utfordre seg selv gjennom arbeidserfaring utenfor studiene. Rett og slett learning by doing.

Student står bak baren som er pyntet til studiestart

Ved å stå i baren i Studenthuset kan du lære deg masse nye skills som du ellers kanskje ikke ville lært deg!

3. Nye minner

Nye minner havnet på tredje plass, og er det noe frivillige verv garanterer så er det nettopp nye opplevelser og avbrekk fra studier. For å sitere dere selv «kjempegøy, sjeldent kjedelig!».

Volleyball under fadderuka

Bidra til å lage nye minner for både deg selv og medstudentene dine gjennom et frivillig verv. Husk at DU kan lage en minnerik fadderuke for nye studenter.

Meningen med å være frivillig

Vi mennesker er litt sånn skrudd sammen at det føles ekstra meningsfylt å holde på med noe dersom det gir noe tilbake til oss. For dere er sosialt nettverk, selvutvikling og nye minner de viktigste punktene for hvordan det kan oppleves meningsfylt å være med.

Og folkens! Dette er helt spot on med hva for eksempel NTNUI melder (NTNUI er Norges største studentidrettslag med 20.000 medlemmer): Det sosiale nettverket er den største motivasjonen for å være med!

Jeg hakke tid til å engasjere meg frivillig, sa du?

Joda, vi forstår godt at du har det travelt. Du skal være med på forelesning. Du må følge med og gjøre det som skal til for å lære det du skal i studietida. I tillegg har du kanskje en jobb på siden som gjør at du får det litt lettere økonomisk. På toppen av dette skal du rekke opp hånda til å engasjere deg frivillig. Hvor mange timer har et døgn til å gjøre alt, liksom? Du opplever rett og slett at tida ikke strekker til.

Derfor vil vi gjerne minne deg på at det finnes veldig mange forskjellige måter å engasjere seg på. Både størrelse og innhold i verv varierer. Det er for eksempel stor forskjell på å gå inn i et lederverv i Studentdemokratiet versus jobbe som frivillig på studenthuset ett par ganger i måneden. Felles for de begge er derimot at det er en døråpner til sosiale fellesskap og nye erfaringer. Dersom det heller føles mest riktig at et engasjement er mer studierelatert, finnes det faktisk mange linjeforeninger på de ulike campusene. Da får du koblet studiene direkte til det å være med i studentfrivilligheten.

Studentene er forskjellige med ulike utgangspunkt og muligheter for å engasjere seg. Men, ta kontakt med oss i SSN da vel, så kan vi sammen finne noe som passer for deg og ditt tidsskjema!

Godtepose for helsa

I tillegg så er den gode nyheten at alle aspektene studentfrivilligheten selv ramser opp, er en godtepose for helsa. Å gjøre noe aktivt sammen med andre, omkring for eksempel et felles mål som har verdi for deg selv og andre, vil gjøre deg godt.

Så, det er store sjanser for at du føler deg skikkelig bra, og at du blir en bedre student av å sette av tid til å utforske hva studentfrivilligheten byr på av muligheter!

Finn foreninger og organisasjoner.

Starte og drifte forening

Kilder:

Jensen, A. (2022) Hvorfor gidder de? Motiver for frivillig innsats i studentidrettslag.

Masteroppgave i idrettsvitenskap: Lektorutdanning i kroppsøving og idrettsfag.

Ansatte/Helsefremmende og forebyggende/Gitte_host23-0229_jnxhvb

Gitte Olesen Anderberg

Rådgiver studentrelasjoner

Gitte er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs Avdeling for Helsefremming og forebygging.

Hun er tilstede på Campus Drammen hver dag for å jobbe for at studenter har et godt og meningsfylt studentliv. Gitte har lang arbeidserfaring innen psykisk helse og helsefremming. Hun har en bachelorgrad i helsevitenskap og en mastergrad i folkehelsevitenskap, og har tidligere jobbet som rådgiver, miljøterapeut og veileder.