10 tips til strømsparing i studentboligen

tor. 01 feb.
Unsplash/Boligartikler/pexels-anete-lusina-4792521_dp9s7m

SSN har et bevisst forhold til miljø og bærekraft, og vi gjør allerede mye for å spare strøm i studentboligene våre. Men vi er avhengige av at du som bor hos oss også gjør din del!

Oppvarming og varmtvann bruker mest strøm

Energikrisen i Europa og strømkrisen i Norge rammer oss alle - også deg som er student og bor i studentbolig hvor strøm er inkludert i husleien. Slik situasjonen er nå må vi alle bruke mindre strøm - ikke bare på grunn av den høye kostnaden, men også fordi strøm er en mangelvare.

Det er oppvarming og varmtvann som drar mest strøm i norske boliger, så dersom du greier å holde forbruket ditt nede, er det både strøm og penger å spare. Om du som bor i studentboligene våre er bevisst på strømforbruket ditt, bidrar du til å holde husleieprisene nede også.

Fornybare energikilder

Solceller, geobrønner, nærvarme eller fjernvarme benyttes som energikilde på mange av SSNs studentboliger.

Hva slags energikilde som finnes på de forskjellige boligområdene kan du se under Våre boliger ved å klikke deg inn på ønsket eiendom og lese mer under Strøm og energi.

Dette gjør VI for å spare strøm

10 strømsparingstips:

 1. Ikke "fyr for kråka":
  Luft raskt og effektivt med vinduet vidåpent i noen minutter, heller enn å la vinduet stå på gløtt gjennom dag og natt når panelovn eller radiator står på.

 2. Skru ned varmen om du kan justere ovnen din:
  Ved å senke innetemperaturen med 1 grad, reduserer du forbruket med 5 %. Innetemperaturen kan gjerne ligge på 19-20 grader. Har du separat soverom, kan gjerne soverommet være så kaldt som ned i 15 grader (forutsatt at du har en varm dyne).

 3. Challenge: Vær superrask i dusjen!
  Prøv å redusere tiden du bruker i dusjen. Maks fem minutter er målet! Sett på timer og lag en challenge for deg selv eller kollektivet du bor i om å dusje raskest mulig (og fortsatt bli helt ren!). Husk premie!

 4. Fyll opp oppvaskmaskinen:
  Ikke la vannet renne når du vasker opp, det er faktisk mer strømsparende å fylle oppvaskmaskinen helt full og sette på denne, enn å vaske opp for hånd.

 5. Har du gardiner?
  De gjør mer enn å skjerme deg fra innsyn! Trekk dem fra om dagen (sola varmer opp rommet) og trekk dem for om kvelden (gardinene minsker varmetap fra kalde vinduer). Les mer: Slik kjøler du ned hybelen om sommeren.

 6. Pass på kulda i kjøleskapet
  Varm mat bør avkjøles på benken før du setter den i kjøleskapet, mens frossen mat gjerne kan tines i kjøleskapet - slik holder du temperaturen stabil og sparer strøm!

 7. Bruk riktig gryte/panne
  Når gryta passer til kokeplata du skal bruke, minimerer du strømbruken.

 8. Velg brettspill over Playstation!
  Playstation er en skikkelig strømversting! Husk i hvert fall å dra ut kontakten når den ikke er i bruk.

 9. Senk temperaturen når du reiser bort:
  Senk temperaturen når du reiser hjem i helgen eller drar på ferie, både ovner/radiatorer i boligen og varmekabler på badet. Det går fort å varme opp en liten hybel igjen når du kommer tilbake.

 10. Skru av lyset:
  Slå av lyset i rom du ikke er i og når du forlater boligen din eller fellesrom i studentboligen.

Jente har på ullsokker
Nærbilde av ullstoff

Ull er gull, og ullsokker er et must når det er kaldt!

Ull er gull!

Visste du at du kan spare både strøm til varme og vaskemaskin om du kler på deg ull? Du holder deg varm og klærne trenger ikke vaskes så ofte. Ull uten flekker kan luftes godt og brukes på ny!

Flere sparetips til studenter