Studentgoder

Slik unngår du innkasso

Av Elisabeth Dyrli Joranger 10. okt. 2022

Kjedelig å betale regninger? Det kan fort bli både veldig dyrt og veldig dumt! En inkassosak kan bli hengende ved deg lenge og i verste fall være til hinder seinere i livet.

Dyre gebyrer

Nettopp fått lønn eller studielån/stipend på konto? Ah, det er så fristende å bruke pengene på noe moro, men FØR du gjør det, må du forsikre deg om at du har satt av nok til de viktige tingene.

Elisabeth Dyrli Joranger er økonomi- og bookingkonsulent i SSN og har derfor noen gode råd til alle oss som synes det er kjedelig å betale regninger... Hun har nemlig sett hvor dyrt det kan bli når studenter lar være å betale regningene sine.

– Et inkassogebyr kan svi hull i studentlommeboka. Lar du være å betale husleien din innen betalingsfristen vil det første varsel ha et gebyr på 35 kroner. Gebyret øker deretter dag for dag frem til du betaler, så om du betaler en måned for sent har gebyret fort økt til nærmere tusen kroner, forklarer Elisabeth.

Kalkulator på iphone
Bunke med papirer/fakturaer

Det kan bli fryktelig dyrt om du lar være å betale til tiden 💸

Lag en konto til de faste utgiftene

For å alltid vite at det er nok penger til de faste utgiftene, anbefaler Elisabeth å lage en egen utgiftskonto i nettbanken:

– Mest sannsynlig må du betale husleie, forsikringer, mobiltelefonen og andre faste utgifter. Min anbefaling til deg er å sette opp et fast trekk i din bank, fra den kontoen du mottar lån eller lønn og inn på en egen konto som du for eksempel kan kalle «faste utgifter». Med en slik konto vil du alltid vite at du har penger til å betale de faste fakturaene som kommer.

AvtaleGiro og eFaktura er dine beste venner!

På regelmessige betalinger kan du ha både AvtaleGiro og eFaktura og gjøre det lett for deg selv.

Eksempel: Mobilregningen skal betales hver måned. Opprett en eFaktura (for å spare miljø og penger) og opprett samtidig en AvtaleGiro. Da skjer betalingen automatisk fra kontoen du har valgt.

Tips! I nettbanken kan du godkjenne å motta eFaktura fra alle du mottar fakturaer fra.

Inkassovarsel vs inkassosak

– Når du betaler en faktura etter forfallsdato, vil du i de fleste tilfeller motta en påminnelse om manglende innbetaling. En slik påminnelse er ikke firmaer pliktige til å sende ut, men det er noe de fleste ønsker å gjøre, slik at du som kunde får betalt fakturaen din uten ekstra gebyrer, forteller Elisabeth, og fortsetter:

– 14 dager etter forfallsdato vil firmaet du skylder penger kunne sende fakturaen til et inkassoselskap som skal kreve pengene fra deg, med ekstra gebyr. Det er dette som kalles et inkassovarsel, og jeg vil anbefale deg å betale med én gang du mottar det, sier hun.

Innkassosak

Hvis man ikke betaler når man mottar inkassovarsel, vil det etter en tid gå over til å bli en inkassosak og det vil legges på rettsgebyr. Dessuten vil gebyrene fra den første fakturaen du mottok øke frem til du betaler.

Å ha en inkassosak på «rullebladet", kan føre til at du kan få vanskeligheter med å få tatt opp boliglån, billån eller andre lån i fremtiden.


Elisabeth råder deg sterkt til å betale fakturaene dine i tide, og minner om at du kan ta kontakt med firmaet du skal betale til, dersom du har utfordringer en måned og trenger litt ekstra tid for å få betalt.

Få gratis økonomiråd

Trenger du hjelp til å sette opp et budsjett, lurer du på sparing eller trenger du råd om hvordan du kan få hverdagen til å gå opp økonomisk?

Bestill time til gratis økonomirådgivning hos SSN.

Ansatte/Økonomi/Elisabeth_Dyrli_Joranger-1_whhn2s

Elisabeth Dyrli Joranger

Økonomi- og bookingkonsulent

Elisabeth har jobbet for studenter i SSN i over fem år, og er opptatt av at studentene skal lære så tidlig som mulig om å ta gode økonomiske valg.

Hun er også opptatt av at det ikke skal være farlig å snakke om sin egen private økonomi eller å be om hjelp hvis det er nødvendig.