Om oss

Hvorfor markerer vi fortsatt kvinnedagen?

Av Ingrid Aune Westrum 7. mar. 2024

Sammen med Island og Finland er Norge øverst på lista over verdens mest likestilte land*. Så hvorfor er kvinnedagen 8. mars fortsatt viktig i Norge i 2024?

Norge scorer 87,9 prosent på likestilling

Global gender gap report 2023 lister Norge som verdensledende på likestilling. Vi er nummer to i hele verden med 87,9 prosent likestilling, kun slått av Island som troner på toppen for fjortende år på rad, med 91,2 prosent i 2023.

Til sammenligning ligger Europa på gjennomsnittlig 76,3 prosent, mot Nord-Afrika og Midtøsten som ligger på bunn med 62,6 prosent. Det anslås at Europa som region vil nå full likestilling om 67 år, dersom dagens progresjon fortsetter.

Tallene sier noe om hva alt arbeidet som er lagt ned, spesielt de siste 50 årene, har hatt å si for Norges kvinnekamp. Vi har kommet langt, lenger enn de fleste. Men det er fortsatt en vei å gå på viktige områder.

Disse temaene er noen av grunnene til at vi fortsatt skal markere 8. mars:

  • Vold mot kvinner er dessverre en litt for dagsaktuell tematikk. Kvinnedagen kan brukes til å gi oppmerksomhet til å fortsette å jobbe med å forhindre og adressere vold i hjemmet, seksuell mishandling og overgrep.

  • Kvinner er underrepresentert i enkelte arbeidsmarkeder, spesielt innen viktige områder som teknologi og politikk. Vi må jobbe målretta for at fremtidens kvinner velger karriere innen disse områdene. Kjønn og politikk: Lik rett til makt?

  • Menn står sterkt på toppen. Kun 14 prosent av topplederne i Norges største selskaper er kvinner. Core - Senter for likestillingsforskning.

  • Lik lønn for likt arbeid? Dessverre, ikke enda. Samfunnsforskning slår fast: Når vi sammenligner like kvinner og menn, som er like gamle, har like lang utdanning, jobber i samme sektor, næring og yrke, er lønnsforskjellen på 8 prosent. På toppen av lønnsstigen er timelønnen hele 19 prosent lavere for kvinner. På Island har de laget en likelønnsstandard, der bedriftene blir fulgt opp tett, sertifisert og bøtelagt om de ikke følger standarden.

  • Deltid: Kvinner jobber dobbelt så mye deltid som menn (37 prosent for kvinner mot 17 prosent for menn, tall fra 2020 - SSB).

  • Pensjon: Pensjonistforbundet melder at hele 83,5 prosent av minstepensjonistene i Norge er kvinner. Dette henger igjen sammen med lønn, yrkesvalg og deltid og er en viktig parole på 8. mars.

  • Diskriminering skjer fortsatt. Kvinnedagen er viktig for å bekjempe all form for diskriminering basert på kjønn, inkludert seksuell trakassering, stereotype roller og manglende representasjon i ledende stillinger.

  • Kvinnehelse: Kjønns betydning for helse er reell og det er fortsatt store kunnskapshull når det kommer til kvinnehelse. Kvinnehelseutvalget ble utnevnt 5. mars 2021 og leverte sin rapport 2. mars 2023. "Øk kvinnehelsens status, plasser ansvaret for kvinnehelse der det hører hjemme, og sørg for at kunnskap om kvinners helse når ut til helsetjenestene", var blant forslagene fra Kvinnehelseutvalget.

  • Balanse mellom jobb/familieliv: Gjelder både kvinner og menn, og er en viktig parole. Vi kan jobbe for et fleksibelt arbeidsliv i småbarnsperioden og sikre at det er en kultur for at det er like naturlig for menn som for kvinner å ta ansvar for denne balansen.

Kvinnedagen minner oss om behovet for kontinuerlig arbeid for å oppnå full likestilling mellom kjønnene på alle samfunnsområder: på jobb, i politikk og hjemme.

God kvinnedag! 🦸🏽‍♀️🧕🏻🏋🏻‍♀️💃🏿🤹🏾‍♀️

Litt kvinnedagshistorie

  • Den internasjonale kvinnedagen markeres hvert år den 8. mars.

  • Kvinnedagen ble innstiftet i 1910. I 1921 ble det bestemt at 8. mars skulle være fast dato for markeringen.

  • Dagen ble feiret i Norge første gang i 1915.

  • I forbindelse med det internasjonale kvinneåret 1975 ble 8. mars proklamert som internasjonal kvinnedag av FN. I dag markeres den i større eller mindre grad av kvinner og menn over hele verden.


Kilde: snl.no

Kilder:

World Economic Forum: Global gender gap report 2023

FN: Indeks for skjevfordeling mellom kjønnene (2021)

SSB: Likestillingsutfordringer i deltidsarbeid og utdanningsnivå (2022)

Pensjonistforbundet: Gamle damer er ikke verdt noe (2024)

Kvinnehelseutvalget: Det holder ikke lenger med symbolpolitikk. Kvinners helse må tas på alvor (2023).

OECD: Toolkit for Mainstreaming and Implementing Gender Equality.

Movember og Mannsdagen

Ingrid Aune Westrum

Ingrid Aune Westrum

Redaktør ssn.no