Mat og drikke

Kjøleskapsgrøt!

Av Harald Nesse 24. okt. 2023

Grøt tenker du, så kjedelig og smakløst! Neida, den kan være både god, mettende og næringsrik, kan lages for flere dager av gangen og du trenger ikke engang å koke den!

Havregryn og melk er proteinrik mat

Kjøleskapsgrøtens hovedingredienser er havregryn og et eller flere melkeprodukter. Utover dette kan du variere med for eksempel nøtter, frø, friske eller frosne bær, bærsaus eller kompott, oppskåret frukt, kokosflak, honning eller peanøttsmør. Havregryn er billig mat, så her kan du med god samvittighet legge litt ekstra i toppingen!

Selve grøten er rik på protein og er perfekt som frokost, lunsj eller et mettende mellommåltid (om det for eksempel er lenge til middag). Du får mer protein om du velger kumelkprodukter, men husk at havregrynet i seg selv består av masse stivelse, som er perfekt for å gi musklene dine energi når du trener.

Havregryn og gluten

Visste du at havregryn i utgangspunktet er glutenfritt, men fordi det er innom møller med andre kornsorter, kan det allikevel inneholde spor av gluten. Glutenfritt havregryn er garantert fritt for gluten fordi det er behandlet i egne møller.

Tre forslag til kjøleskapsgrøt du kan fikse på få minutter

Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, finn frem brukte syltetøyglass eller krukker og sett i gang - bruker du lokk er grøten topp å ta med seg på farten! Alle grøtene i oppskriftene under holder seg i kjøleskapet i minimum tre dager.

1. Kjøleskapsgrøt med chia og linfrø

🥣 5-10 porsjoner. Denne varianten er laktose- og glutenfri. Innholdet av linfrø og chiafrø gir deg kostfiber og Omega-3, men havremelk er ikke en like god kilde til protein som kumelkprodukter.

Du trenger:

 • 5 dl glutenfrie havregryn

 • 50 g linfrø hele

 • 50 g chiafrø

 • 1 ts kardemomme

 • 1 knivsodd salt

 • 1 liter havremelk

 • Ha gjerne i frosne bær etter smak

Slik gjør du:

Rør sammen havregryn, frø og krydder, tilsett melken og rør godt. Fyll i skåler og la blandingen stå over natten i kjøleskap. Legg på ønsket topping - hva med oppskåret banan og peanøttsmør?

Kjøleskapsgrøt med bær
Kjøleskapsgrøt med skogsbær

Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle, før du fordeler grøten over i glass eller skåler. Frosne bær funker bra!

2. Kjøleskapsgrøt med havregryn og yoghurt

🥣 3-5 porsjoner.

Du trenger:

 • 8 dl (glutenfrie) havregryn

 • 3,5 dl melk

 • 3,5 dl yoghurt – valgfri type

En god basisoppskrift

Dette er base som er utmerket til å leke seg med, ulik melk og ulik yoghurt kan benyttes. Om du liker vanilje, finnes det en egen vaniljemelk å få kjøpt... mmmm!

Juster mengden melk og yoghurt etter hvor tykk du ønsker at grøten skal være. Et tips er å la den være ganske rennende når du setter den i kjøleskapet, ettersom havregrynene sveller og trekker til seg væsken.

Grøten kan selvsagt gjøres laktosefri/melkefri ved bruk av laktosefrie/melkefrie produkter.

Slik gjør du:

Bland det hele sammen og fyll i skåler eller glass som du setter i kjøleskap natten over. Pynt med med ønsket topping, for eksempel bær, kompott eller frukt.

Grøt med forskjellig topping
Ingredienser til kjøleskapsgrøt

Toppingen på kjøleskapsgrøten kan varieres i det uendelige!

3. Kjøleskapsgrøt med cottage cheese

🥣 5 porsjoner.

 • 5 dl (glutenfrie) havregryn

 • 300 g cottage cheese

 • 5 dl melk eller biola

Bland ingrediensene og fyll i skåler, la det stå over natten i kjøleskap.

Toppingsforslag: Litt cottage cheese, bær eller frukt, mandler, pistasjnøtter eller valnøtter, peanøttsmør, honning.

Muskelgrøt

I denne oppskriften som forener både cottage cheese og melk eller Biola får du virkelig en god dose proteiner! Inntak av en porsjon (125 g) cottage cheese gir en voksen kvinne 30% av hennes dagsdose av protein og 40% av dagens B12-dose.

Les mer om melkeprodukter og proteiner på melk.no

Finn flere oppskrifter i bloggen

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!