Mat og drikke

Lag hummus: Billig og mettende superdip!

Av Harald Nesse 1. jul. 2022

Hummus er et tilbehør med opprinnelse fra Midtøsten, som har spredd seg og blitt en favoritt i store deler av verden.

Hummus passer til det meste

Hummus, hamos, hommus, hummos, houmous eller hummous - dette kjære barnet har mange navn!

Hummus kan spises som den er med de fleste brødtyper eller som dipp til grønnsaksstaver eller potetchips, den er også ypperlig tilbehør til grillmat eller på tapasbordet - eller hva med å droppe smør og ta litt hummus under osten på brødskiva eller knekkebrødet?

Derfor bør du spise kikerter:

  • Kikerter inneholder en rekke næringsstoffer. For eksempel: folat, fosfor, jern og magnesium.

  • Kikerter gir stabilt blodsukker og forebygger diabetes.

  • Sammen med hvitløk (som det er i hummus) og kurkumin (som det er i gurkemeie) kan kikerter få ekstra god effekt som kolesterolsenkende og forebyggende mot hjertesykdom! En god grunn til å putte litt gurkemeie i hummusen!

  • Kikerter inneholder mye vannløselig fiber og virker prebiotisk på tarmfloraen vår!

Bonus: Kikerter er billig og bærekraftig mat!

Lag hummus selv

Du kan få kjøpt ferdige varianter, men den du lager selv blir best - det er superenkelt, bare se her:

Du trenger:

  • 250 g hermetiske kikerter (ca. nettovekt av en boks)

  • ½ ts bakepulver

  • Ca. 2-3 ss sitronsaft

  • 1-2 hvitløksfedd

  • 4 ss tahini (puré av sesamfrø)

  • Kaldt vann

  • Salt

  • 5 ss olivenolje uten for mye bitterhet

Du trenger en foodprosessor, blender, stavmikser eller lignende.

TIPS: Spar på kikert-vannet

Ta vare på laken fra kikertene og bruk den til vegansk aioli!

Hummus og mann som kaster kikerter i lufta
Hummus og brød

Hummus er full av viktige næringsstoffer, er billig å lage og smaker supergodt!

Slik gjør du:

  1. Hell laken av kikertene, ta vare på den om du ønsker å lage vegansk aioli.

  2. Skyll kikertene i kaldt vann og ha dem i en kjele, fyll opp med dobbelt så mye vann som kikerter, tilsett bakepulver og kok forsiktig i 15-20 min. Dersom du har lite tid kan du droppe dette punktet.

  3. Mens kikertene koker kan du blende ønsket mengde hvitløk sammen med sitron, tahini og ca. 2 ss vann. Dersom blandingen føles for tykk kan du tilsette litt mer vann.

  4. Sil av kikertene og miks dem sammen med hvitløk, tahini og sitronblandingen. Tilsett en klype salt før du blender det hele sammen, samtidig som du tilsetter litt og litt olivenolje, til du får en smidig blanding.

  5. Smak til med mer salt og sitronsaft.

Pimp your hummus

Pimp hummusen med krydder som cayennepepper, paprika, chili, nøtter (prøv pinjekjerner), friske urter (koriander funker bra!), sitrus og olje.

Hummusen kan serveres helt fersk og lun, eller kald. Ha gjerne et dryss av krydder, urter eller olje over før servering. Snadder!

Holdbarhet

Hummusen holder seg tildekket i kjøleskapet i 7-10 dager.

Mat og drikke/Porsgrunn/Harald_Nesse_lghaot

Harald Nesse

Fagansvarlig i SSN Mat og drikke

Harald er kokk med erfaring fra hotell, restaurant, kantine, kafé og catering. Han har gått i gradene fra lærling til daglig leder og eier. I SSN er han Fagansvarlig i Mat og drikke.

For Harald er mat både glede, kultur og velferd. God mat betyr trivsel alene eller sammen med andre.

Harald elsker grønnsaker og brenner for: gode råvarer - så kortreiste som mulig, bærekraftige valg, god kjøkkenøkonomi, mennesker og nye måter å gjøre ting på!