Mat og drikke

Brune bananer? Lag bananbrød!

Oppdatert 1. nov. 2021

Har du noen godt modne bananer liggende som det ikke er så fristende å spise lenger? Hvorfor ikke trylle dem om til et rykende ferskt bananbrød?

Ikke kast de brune bananene! Både studentøkonomien og miljøregnskapet får det litt bedre, og i tillegg får du deg et herlig bananbrød! Du kan spise det som det er - gjerne rett fra ovnen mens det fortsatt er varmt, eller du kan smøre på syltetøy, litt smør eller nøttesmør eller legge på ei skive brunost. Det egner seg dessuten supert i matpakken.

Bananbrødet holder seg ferskt i flere dager (innpakket), men sannsynligheten for at du får testet ut dette er nok minimal. Schvupp ned i magan!

Bananbrød, ingredienser

For å lage bananbrød trenger du:

  • 3 godt modne bananer

  • 1 dl soyamelk

  • 1 ts eplesidereddik

  • 0,5 dl rapsolje

  • 1 dl hvitt sukker

  • 1 dl brunt sukker

  • 1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker (kan sløyfes)

  • 4 dl hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 2 ts kanel

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en brødform med bakepapir (eventuelt smør og strø den med mel).

Bland sammen soyamelk og eddik i en liten bolle.
La det stå noen minutter til det har tyknet litt mens du skreller bananene, moser innmaten (bruk en gaffel, stavmikser eller for eksempel en potetmoser) og har de andre ingrediensene i en stor bolle.
Visp forsiktig i soyamelken med en gaffel – det skal ha tyknet litt. Hell den over deigen og bland godt. Det gjør ingen ting om det er litt bananklumper i deigen.
Hell deigen over i den bakepapirkledde formen.
Stek i 50-60 minutter midt i ovnen. Brødet skal bli fint og gyllent, sjekk gjerne med en kakepinne før du tar det ut, velter det ut av formen og avkjøler på rist.

TIPS!

Det er ekstra godt med noen biter hakket, mørk sjokolade i røren! Pynt gjerne brødet med grovhakkede valnøtter, eller del en banan i to på langs og legg på toppen før du steker brødet (det ser superproft ut;)

På grunn av sitt høye innhold av karbohydrater, gir banan deg rask energi og er velegnet før og etter fysisk aktivitet fordi kroppen raskt tar opp næringen. MEN ikke glem at du samtidig får i deg andre viktige næringsstoffer som kroppen din trenger:

Kalium:
På grunn av det høye innholdet av kalium, er bananer sett på som et godt matvalg som kan være med på å senke blodtrykket.

B6:
Banan er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon.

Kostfiber:
Er gunstig for fordøyelsen og kan ha en stabiliserende virkning på denne.

Bananer inneholder også A-vitamin, fosfor, magnesium, selen og sink.

Pssst! Modne bananer har et naturlig innhold av sukker, noe som gjør at du kan redusere sukkermengden når du baker med bananer.

Kilde: Frukt.no

Oppskriften er hentet fra Vegetarbloggen.