Prokrastinering: 12 tips til deg som stadig utsetter

fre. 22 apr.
Unsplash/Helse/annie-spratt-3sgir4ErK5U-unsplash_qpofbb

Selv om du VET at det ikke er særlig smart, er det lett å havne i utsettelses-fella... Les psykologens 12 tips for å lære deg å slutte!

12 tips som kan lære deg å slutte med å prokrastinere:

1. Aksepter de vanskelige følelsene:

Det å lære seg nye fag kan være en krevende og vanskelig prosess. Man kan kjenne på frustrasjon, håpløshet og liten tro på egen mestring, men ikke flykt. Godta at det kan være vanskelig og øvd deg på å toleransen for ubehaget som oppstår når du leser noe vanskelig. Bli vant til stillheten på lesesalen eller hjemme. Utvid denne toleransen.

2. Ikke glem hvorfor du valgte dette studiet:

Husk på hva som motiverte deg for dette valget og hva du ønsker å oppnå. Kan du bruke dette som en drivkraft?

3. Tenk mer på hvordan det vil være å lykkes:

Se for deg hvordan det vil være å få den karakteren du ønsker deg. Hva hindrer deg i å lykkes? Dette vil fortelle deg hva du må gjøre for å nå målene dine.

4. Ha delmål:

Del opp oppgavene i flere små mål og ta et av gangen. På denne måten kan du unngå at det føles for overveldende. Bedre med musesteg enn ingen steg.

5. Tren på tålmodighet og oppmerksomhet:

Aksepter at det kan være nødvendig å trene opp sin egen tålmodighet og oppmerksomhet når du leser. Se på dette som en del av det å studere. Husk også på dette om du prøver å endre dine egne vaner/uvaner.

6. Kom i gang!

Å komme i gang gir en god følelse av mestring og vil sannsynligvis føre til at bekymringene dine reduseres. Kanskje oppgaven føles lettere når du først har begynt?

7. Planlegg dagen din:

Lag en god struktur som passer for deg. Jobb i tidsrommene du skal jobbe og nyt pausene du har planlagt!

8. Fjern distraksjoner:

Du kan skru av internett, legge bort mobilen og andre ting som distraherer deg. Belønn deg heller med dette i pausene du har planlagt.

9. Varier innlæringsmetodene dine:

Diskuter med noen, lag tankekart, tenk på hva du har lært mens du går tur, repeter til deg selv, fortell til noen andre, test deg selv med spørsmål, hør på en podkast om temaet. Her er det mange muligheter. Finn variasjonen som passer for deg!

10. Ha fokus på din egen læringskurve:

Pass på hvem du sammenligner deg med. Ikke gjør det vanskeligere for deg selv ved å sammenligne deg med de beste i kullet ditt eller den flinkeste i vennegjengen. Alle har hvert sitt utgangspunkt.

11. Er du trøtt eller lav på energi:

Få opp energien! Bit i en sitron, gå en rask kort tur, dans eller syng – hva som helst bare du kommer ut av energiløs tilstand. Husk alltid å sove nok.

12. Tror du på at du klarer studiet?

Strever du med mestringstro kan våre psykologer og terapeuter hjelpe deg!

Snakk med noen!

Snakk med en venn, et familiemedlem eller med en psykolog/terapeut på campus.

Finn psykolog/terapeut på din campus her.

Eller book time om det er første gang du skal ha en samtale.