Helse

Føler du deg trygg på campus?

Av Cecilie Grut 31. mai 2024

Det håper vi. Dessverre vet vi at noen blir utsatt for mobbing, trakassering eller hets på skolen og slik skal vi ikke ha det. DU kan hjelpe!

Alle skal føle seg trygge på campus

Det burde være en selvfølge at du føler deg trygg på skolen, men vi vet at noen har opplevd ting som har gjort dem både sinte og redde. Vit for det aller første at du eller den du hjelper kan komme til SSNs rådgivere på campus for samtale og støtte, og potensielt hjelp med å ta saken videre. Det er viktig at vi tar slike tilbakemeldinger på alvor.

Vi er opptatt av at alle studenter skal føle seg trygge på campus.

Finn rådgiver på campus om du trenger noen å snakke med.

Sammen om trygge og inkluderende campuser

Det er utrolig viktig å støtte og si ifra hvis man ser noen bli mobbet, trakassert eller hetset. Det kan virkelig gjøre en forskjell i en persons liv. Holdningskampen handler om å skape en kultur der vi ikke aksepterer slike negative handlinger. Vi må være modige og stå opp for hverandre. Sammen kan vi skape et trygt og inkluderende campusmiljø.

Hvis du ser noen bli trakassert, er det viktig å handle. Her er noen trinn du kan følge:

  1. Vurder situasjonen: Ta en rask vurdering av situasjonen for å sikre din egen sikkerhet og vurdere om du bør gripe inn.

  2. Si ifra: Hvis det er trygt å gjøre det, si ifra til personen som blir trakassert at du ser hva som skjer og at du er der for å støtte dem.

  3. Få hjelp: Hvis situasjonen eskalerer eller hvis du føler deg usikker, søk hjelp fra en ansatt.

  4. Dokumentér: Hvis det er mulig, ta vare på bevis ved å ta bilder eller notere ned hva som skjer. Dette kan være nyttig senere hvis offeret ønsker å rapportere hendelsen.

  5. Støtt offeret: Etter at situasjonen har roet seg ned, sjekk hvordan personen som ble trakassert har det og tilby støtte. Det kan være viktig for dem å vite at noen bryr seg.

Si fra

Si fra er en tjeneste som er laget for å forbedre sikkerheten på campus.

Eksempler på forhold du skal si fra om:

  • skader på person eller materiell

  • mobbing, seksuell trakassering, truende situasjoner og kriminelle forhold som vold, tyveri, ran etc

  • datasvindel og sensitiv informasjon på avveie

  • svikt eller mangler i sikkerhetsrutiner eller tekniske sikkerhetstiltak

  • brudd på lover, forskrifter og interne rutiner

Bekymringer og observasjoner vi gjør, kan også være grunn til å si fra.

Her kan du melde fra om uønskede hendelser til USN.

Husk at det er viktig å handle på en måte som er trygg for deg selv og andre. Hvis situasjonen virker farlig, kan du alltid kontakte drift eller Politiet for hjelp.

Beredskap og krisehåndtering

Les mer: Slik kan vi sammen forebygge mobbing og trakassering 👉

Ansatte/Service/Porsgrunn-0203_ye7vbl

Cecilie Grut

Koordinator studentrelasjoner

Cecilie er koordinator for studentrelasjoner i SSNs avdeling for Helsefremming og forebygging. Cecilie er også student ved siden av jobb og tar en videreutdanning innen Folkehelse og livsmestring.

Etter snart 10 år i SSN er hun godt kjent med alle SSNs gode tilbud til studentene og kan hjelpe deg med spørsmål om alt fra helserefusjon, trivsel i studentboligene til stort og smått som rører seg for at du som student skal trives på campus.