Helse

D-vitamin og depresjon

Oppdatert 15. des. 2021

Føler du deg tung til sinns i vintermørket? En årsak kan være D-vitaminmangel.

Mørketiden er hard for både kropp og sjel

Det er mørkt når vi går ut om morgenen og mørkt når vi kommer hjem … Det er kanskje ikke så rart at mange av oss føler oss litt tomme og nedfor? Men det er ikke bare mørket som spiller inn på psyken vår, det gjør også vitamininnholdet i kroppen vår. 

Tilskudd av D-vitamin kan hjelpe!

I SSN Helse opplever vi ofte gjennom vinterhalvåret at studenter kommer innom og klager over tungsinn og dystre tanker uten at noe egentlig er galt i livet. Ofte sender vi dem videre til fastlegen for å ta en blodprøve, og i mange tilfeller viser det seg at de mangler vitamin D. Etter en stund på tilskudd føles det hele ofte lysere og bedre igjen. 

Flere studier har vist at det kan være en kobling mellom mangel på D-vitamin og depresjon, og her i nord er vi spesielt utsatt, siden den mørke høsten og vinteren gir oss lite sollys og dermed lite naturlig produksjon av D-vitamin i kroppen. 

Forskerne understreker imidlertid at et lavt nivå av D-vitamin i kroppen ikke i seg selv fører til depresjon, men at det kan være en av flere årsaker. 

Anbefales av helsemyndighetene

Norske helsemyndigheter anbefaler å ta D-vitamin hver dag i vinterhalvåret for den fysiske helsen, spesielt for å styrke immunforsvaret. De sier ikke noe om den psykiske helsen, men kanskje kan det være verdt å prøve?

Kilde: Forskning.no

Hvordan få i seg D-vitamin gjennom maten?

Tips til D-vitaminrik mat fra MatPrat.no:

  • Spis minst 200 gram fet fisk i uken, for eksempel laks, ørret, makrell, kveite eller sild.

  • Drikk to glass vitamin D-beriket lettmelk hver dag.

  • Egg er et fint supplement i hverdagskostholdet.

  • Inkluder litt smør eller margarin i matlaging og på brødmaten. Velg fortrinnsvis myk margarin fremfor hard margarin og smør til hverdags.