Vant idékonkurranse - skal få beboerne i studentboligene til å endre vaner

fre. 17 mar.
Studentbolig/Diverse illustrasjonsfoto/Kampanjer/lars-kristian-nilsen-2_vjq1wb

Lars-Kristian Nilsen er vinneren av SSNs strømspare-konkurranse! Bø-studenten bor selv i studentbolig og kjenner på et engasjement for å få sine medbeboere til å endre vaner.

Spesielt interessert

Lars-Kristian Nilsen (20) er førsteårsstudent på Natur og miljøforvaltning på USN i Bø og bor selv i Campus Bø Studentboliger. Han kom over SSNs konkurranse på ssn.no og kjente straks at han ville være med.

– Fredag kveld kjente jeg meg veldig inspirert og da var det bare å sette i gang. En ting er pengepremien på 10 000 kroner, men jeg er genuint opptatt av hva man kan gjøre for å spare strøm, som å gjøre små endringer i vaner, sier Lars-Kristian, som til alt hell nå tar et fag kalt Klima, energi og miljø...

– Ja, jeg er vel kanskje det man kalle litt spesielt interessert, flirer han.

Om idékonkurransen

Idékonkurransen ble avholdt som en del av en strømspare-kampanje rettet mot alle studenter i Sørøst-Norge i februar 2023. Kampanjen ble sett av 73,5% ifølge en undersøkelse gjennomført av SSN. 49% av disse opplevde at de ble noe påvirket av kampanjen, mens 19% opplevde at de i stor grad opplevde kampanjen nyttig eller ble påvirket av den.

Konkurransen startet 1. februar 2023 og ble avsluttet 28. februar 2023. Hele 70 bidrag kom inn og juryen gikk gjennom alle bidragene uken etter at konkurransen var avsluttet. Vinneren ble kåret 10. mars.

Ovnen på full guffe og vinduet på vidt gap

Lars-Kristians premiss for å komme opp med den vinnende idéen er enkel og reell: Som student med det lykkeloddet det er å bo i studentbolig med strøm inkludert, er det vanskelig å få et forhold til strømregningen, ettersom den aldri kommer. Lars-Kristians idé går derfor ut på å bevisstgjøre og tilgjengeliggjøre både kostnadene og klimaregnskapet rundt studentenes strømforbruk.

– Jeg merker jo på de jeg bor med at det er mange som ikke bryr seg om strømforbruket sitt. De har varmen på full guffe samtidig som de lufter, og har liksom en sånn holdning om at det er greit fordi strømmen er inkludert i husleia, forteller Lars-Kristian, og fortsetter:

– Man trenger å se en prislapp, for man mister helt evnen til å spare når man ikke betaler selv. Løsningen består i å få studentene til å forstå at alt koster, hva det koster og at det er til alles beste at vi sparer på de godene vi har, for det er ikke slik at det blir mer strøm jo mer du bruker. Det er begrensa med både vann og vind, slår Natur og miljøforvaltningsstudenten fast.

Lars Kristian Nilsen
Eksteriør Campus Bø Studentboliger

Lars Kristian Nilsen studerer i Bø og bor i SSNs studentboliger på campus. Han er glad for at strøm er inkludert i leien, men er likevel opptatt av at beboerne i studentboliger rundt om i landet skal spare på strømmen, både for klimaet og økonomien. – Jeg har en venninne som bor privat og har hatt 13 grader inne på hybelen sin i vinter. Det er en viss kontrast til de som kjører 30 pluss på varmeovnen i studentboligen, sier han.

Skal bruke premien på å unngå minus

Blant hele 70 innsendte idéer til strømsparekonkurransen, vant altså Lars-Kristian førstepremien på hele 10 000 kroner.

– Jeg har ikke tenkt til å bruke den på noe spesielt. Som student går jeg i minus hver måned, så denne potten skal egentlig bare brukes til å leve for. Jeg kommer sikkert til å spandere på meg et bedre måltid her og der, men jeg vil heller ha igjen litt mer i slutten av hver måned det neste halvåret enn blåse av premien på en stor ting, forklarer han.

Nå er han spent på å se om idéen hans kan føre til noen faktiske effekter på folka rundt ham.

– Jeg omgås så mye folk som bor i studentbolig, og nå føler jeg på et visst engasjement for at man faktisk klarer å få til en endring, sier Lars-Kristian.

Og hvordan skal så SSN ta Lars-Kristians idéer ut i livet?

Juryen, bestående av ledere i SSNs boligdrift, ansatte fra avdelingen for eiendomsutvikling, direktør for teknologi, direktør for bolig og administrerende direktør har følgende å si:

– Det var ikke lett å velge en vinner blant hele 70 bidrag! Vi er mektig imponert over hvor mange som har engasjert seg, og over kvaliteten mange av bidragene innehar. Etter individuell og kollektiv vurdering og diskusjon, landet vi på Lars-Kristians bidrag, forteller leder av juryen og avdelingsleder i Marked og kommunikasjon i SSN, Linda Tabita Tangen.

Juryens begrunnelse:

Lars-Kristian reflekterer godt rundt utfordringen med høyt forbruk i boliger der strømmen er inkludert i leia. Dette i tillegg til at mange av beboerne er unge mennesker som bor alene for første gang, og som ikke har kunnskap, erfaring eller bevissthet rundt energiforbruk.

Mange av bidragene vi fikk inn omhandlet deler av Lars-Kristians tiltaksidéer, men vi syns han sydde det hele sammen på en eksemplarisk måte!

Et annet, viktig aspekt ved hans bidrag er oppsummeringen av tiltak som faktisk kan gjennomføres i praksis, ref. konkurransevilkårene. Han legger også vekt på hvordan SSN og studentene kan få til dette sammen, og drar til og med paralleller til hvordan SSN kan leve ut kjerneverdiene sine gjennom tiltakene: trygghet, entusiasme og handlekraft.

Vi er inspirert og vil basere en helt konkret tiltaksplan basert på hans prosjektbeskrivelse, med:

  • Informasjon og opplæring.

  • Måling og synliggjøring av strømforbruk.

  • Kampanjer og aktiviteter for å engasjere beboerne i eget strømforbruk.

Nå skal det jobbes med hvordan de ulike delene skal eller kan utføres, med mål om å ha planen klar før mai 2023. Følg med, følg med!

Tusen takk til alle som har brukt tid og energi på denne idé-konkurransen! Til dere som ikke vant førsteprisen: Innsatsen var ikke forgjeves! Alt engasjement og initiativ skaper bevissthet og endring som vi og jordkloden er vinner av.

Se hva SSN allerede gjør for å spare strøm i studentboligene.