Grønt, sunt og bærekraftig minimarked åpnet på Campus Vestfold

tir. 06 feb.
Mat og drikke/Vestfold/Jord/jord_for_apning-0188_x6v2tv

Harald Nesse, Nyagoa William Nyuon og Elisabeth E. Andersen i SSN Mat og drikke.

Nå kan du gjøre bot på klima-samvittigheten ved å ta turen til SSNs nye minimarked, Jord! Her er det veggis, gjenbruk og kortreist som gjelder.

Gjør det lett å ta det sunne valget

Siden forsommeren har det blitt planlagt, renovert og satt i stand på Jord, som er et helt nytt mini-marked i de gamle lokalene til kiosken ved Bakkenteigensalen på Campus Vestfold. Nå er brus og energidrikk byttet ut med smoothie, friskpresset juice og kombutcha, og pølser og pizza har måttet vike for salat, grøt og kortreist frukt og grønt.

– Vi tror studenter og ansatte på Campus Vestfold er klare for dette, sier fagleder i Mat og drikke i SSN, og primus-Jord-motor, Harald Nesse.

– Pizza og energidrikk får du fortsatt kjøpt i de andre spisestedene våre, men her på Jord gjør vi det veldig enkelt for deg å ta det sunne valget, fortsetter han.

Jord åpnet onsdag 16. august kl 10.30!

Vi serverer smaksprøver i åpningsuka! Velkommen!

En grønn tråd fra Jord til USN Spire

På "torget" utenfor Jord kan du finne frukt og grønnsaker i sesong. Etterhvert er også tanken at urter og annet grønt som er lett å dyrke i universitetets egen hage, enten kan komme for salg eller brukes i maten som serveres på Jord. Jord er nemlig i dialog med USN Spire som har drevet den litt "hemmelige" undervisningshagen i Åsgård (bare noen skritt unna Jord) på Campus Vestfold i omtrent to år.

– Når vi skal handle mat, tenker på hva vi har lyst på, og så kjøper vi akkurat det i butikken. Slik var det ikke før, og kanskje vi bør øve oss på å ta tilbake den gamle måten å tenke på: Kjøpe de grønnsakene som er høstet og lage noe utifra det, eller se hva vi har i kjøleskapet fra før og SÅ finne ut hva vi skal lage, sier Susanne Moen Ouff, som er prosjektleder i USN Spire og førstelektor (ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved USN Campus Vestfold).

Oversiktsbilde over undervisningshagen på USN Campus Vestfold
Blomster i undervisningshagen på USN Campus Vestfold
Line Sanne og Susanne M. Ouff i undervisningshagen på USN Campus Vestfold

Både Susanne Moen Ouff (t.h.) og kollega Line Sanne i USN krysser fingre for at studenter og ansatte ved Campus Vestfold vil sette pris på at Jord tilbyr et grønt alternativ.

Les mer om hagen på Campus Vestfold.

Gjenbruk på høyt nivå

Det er ikke bare maten og drikken som er grønn på Jord, også emballasjen, eller mangelen på emballasje skal være så grønn som mulig.

– I SSN jobber vi iherdig for å kutte ned på bruken av engangsemballasje i spisestedene våre. Vi tester ut ulik emballasje i glass ettersom det er det eneste materialet som er 100% gjenvinnbart, men vi er avhengige av at kundene våre returnerer skålene etter bruk for å holde forbruket nede, sier Harald, og fortsetter:

På Jord vil det aldri serveres kaffe i pappkrus som kastes etter bruk, i så fall må det være et gjenbruks-pappkrus du har med deg! Du kan enten ha med deg egen kopp, eller velge deg en gjenbrukskopp fra hylla ved kaffemaskinen. Om du finner deg en favorittkopp, kan du kjøpe den!

☕️ Åpningstilbud: Donér en kaffekopp- få gratis kaffe!

Vi trenger flere gjenbrukte kopper og gir deg en kopp gratis kaffe om du donerer en kaffekopp til Jord!

Koppen må være hel og uten skår. Tilbudet varer til vi har fått inn nok kopper ☕️☕️☕️

♻️ Husk å levere tilbake koppen du fikk kaffe i!

Kaffekopper på Jord
Kaffekopp utvalg på Jord

Her er det ingen pappkrus, kun gjenbrukte kopper. Om du finner deg en favoritt blant Jords retro-kopper, kan du kjøpe den!

Også interiøret på Jord er preget av gjenbruk, alle møblene i butikken er enten gjenbruk fra kiosken som var i lokalet, ting Harald har funnet på lageret eller funn fra finn.no. De gamle håndtakene på skapene er ikke byttet ut med nye fordi de ikke matchet, men pusset og spraymalt og montert tilbake.

Mål om null matsvinn

Det nye mini-markedet skal altså selge mat og drikke basert på grønne, kortreiste råvarer. Maten du får kjøpt produseres enten av kokkene hos moderskipet Alimento (kantinen i etasjen over) eller i Jord, og eventuelle rester havner i en smoothie, i salatbaren, varmdisken eller suppekjelen i Alimento. Matrester som ikke kan brukes til nye måltider, kan ende opp i bokashi-bøtta i undervisningshagen, og bli til næringsrik gjødsel i blomsterbedet.

Blomsterbed

Kort fortalt er bokashi en kompost som tilføres melkesyrebakterier, lukter mindre og raskere blir til brukbar gjødsel enn ordinær kompost. USN Spire kan ikke bruke bokashi i bed med spiselige vekster, men blomsterbedet nyter godt av denne gjødselen.

- Vi gleder oss til mange "grønne" samtaler med ansatte og studenter og til å videreutvikle Jord utover høsten, basert på hva kundene våre ønsker, sier Harald og Nyagoa (som er den du oftest vil treffe bak disken på Jord).

Se alle SSNs spisesteder på Campus Vestfold