Råd for å bedre selvfølelsen

tir. 03 mai
Unsplash/Helse/estudio-bloom-KvkvaFlZdSg-unsplash_w4yupm

Selvfølelse. Selvbilde. Selvverdi. Selvtillit. Har du hørt disse begrepene før uten helt å tenke over hva de betyr?

De handler om vår holdning til oss selv, som ligger til grunn for hvordan vi forholder oss til våre omgivelser

Sjekk inn med deg selv, kanskje du kan gjøre noen justeringer - for å styrke din egen selvfølelse:

Kritiserer du deg selv? 

Hvilke forventninger har du til deg selv? Er de urimelige? Tenk over neste gang du merker at du har kontakt med din indre kritiker, og lytt etter hva den sier. Er du rettferdig med deg selv? Om du behandler deg selv som du behandler en god venn, vil du få det mye bedre.  

Sammenligner du deg med andre? 

Er det han eller hun som kan alt og gjør alt riktig du tenker på? Tenk da om igjen. Kan det være riktig at noen gjør ALT – absolutt ALT riktig?  

Grubler du over hva andre tenker om deg? 

Visste du at de fleste av oss har negative automatiske tanker som av og til faller ned i hodet som lyn fra klar himmel? Og selvsagt som regel på et ubeleilig tidspunkt. Ikke tro på dem – de vil bare ødelegge for deg! 

Føler du at det bare er et spørsmål om tid før du blir avslørt som ikke god nok? 

Ofte er det sånn at vi ser etter signaler som bekrefter den oppfatningen vi har av oss selv. Vi kan opptre som vår egen verste fiende, og på den måten forsterke følelsen av å være dårligere eller mindre verdt enn andre. Det er mest sannsynlig din indre kritiker som er i gang igjen. Ta et oppgjør på kammerset, og fortell den hvor fantastisk du er. 

Gruer du deg før du skal gjøre eller si noe som andre kan mene noe om? 

Det er da den selvkritiske røsten virkelig tar plass og du er helt overbevist om at alt er sant. Være obs her, prøv og lytt og undre deg over hva som skjer.   

Synes du det er vanskelig å ta plass i sosiale grupper? 

Da er det nettopp det du skal gjøre. Våge å se andre og bli sett. På denne måten bygges selvtilliten opp sammen. Små skritt er nok – en millimeter av gangen.   

Prøver du å føle deg bedre gjennom å gjøre alt PERFEKT? 

Dette kan være slitsomt og er ganske uhensiktsmessig da du som student har mange baller i lufta samtidig. Kanskje velge deg et par områder der du ønsker å satse på, andre områder kan komme siden. Har du hørt om ProsjektPerfekt?(Jfr Ida Fladen i NRK -TV/2013) Det blir garantert hektisk, slitsomt,og så å si umulig å få til. 

Unngår du å ta sjanser fordi du er redd for hva andre tenker om deg? 

God selvfølelse handler om å være glad i seg selv og unne seg selv å ha det bra. Ta sjanser som byr seg, våge å prøve og feile.

Synes du det er vanskelig å si nei fordi du er redd for å ødelegge dine relasjoner? 

Sier du JA når du mener NEI, er du ikke ærlig overfor deg selv. Det er dette som kan ødelegge gode relasjoner. Tren på å forstå egne behov og sett grenser der du vil at grensen skal gå. 

Snakk med noen!

Snakk med en venn, et familiemedlem eller med en psykolog/terapeut på campus.

Finn psykolog/terapeut på din campus her.

Eller book time om det er første gang du skal ha en samtale.