Det er stor trafikk på sentralbordet, takk for tålmodigheten din!✌️ Har du leid studentbolig, men kom ikke inn på studiet? Du kan kansellere kontrakten innen 31. juli.
close

– Friluftsliv handler om å nyte livet!

Skrevet av Cecilie Grut tir. 02 apr.
Trening/Gåtur-kampanje/2024/IMG_20230917_150707639_mdsyas

La deg inspirere av Porsgrunns-studenten Anthony og bruk naturen og tur-gåing som avkobling fra studiene, et sted å være sosial eller for å samle tankene alene.

Tur og natur 🫶

Anthony Andreassen er leder i DNT ung Telemark, student på USN Campus Porsgrunn og dessuten trivselsvert i SSNs studentboliger i Porsgrunn. Vi har tatt en prat om det å gå på tur, og hvordan tur og natur gjør en forskjell i livet hans.

Hva motiverer deg til å dra på tur?

– Jeg har gått på tur i naturen fra jeg var barn, og alltid elsket avbrekket det gir fra hverdagen og potensialet for fantastiske opplevelser.

– For de mer opplevelsesrike turene søker jeg personlig utvikling og utfordring. Gjerne turer hvor jeg kan bli kjent med nye mennesker på en annen måte enn i det daglige. Turer hvor jeg gjerne lærer en del, som flere kurs jeg har tatt i DNT.

– Noen av de beste opplevelsene er når man føler man ser landskapet rundt fra fugleperspektiv, samtidig som beina er planta på bakken.

DNT ung

DNT ung er Norges største friluftsorganisasjon for ungdom og arrangerer turer og kurs for unge mellom 13 og 25 år over hele Norge.

– Å engasjere seg i DNT er enkleste måte å møte andre som er engasjert i friluftsliv. Det er en flott arena for å arrangere turer med andre, sier Anthony.

Sjekk ut DNT ung her.

Hva mener du er bra med det å gå på tur og være ute?

– Å gå på tur gir et flott avbrekk fra hverdagen, hvor man både får frisk luft og fysisk aktivitet. Det kan være en fin sosial aktivitet, eller tid for å tenke litt i ro og fred om man går alene.

Økt hverdagsglede og bedre livskvalitet

Hverdagsgledens fem tar for seg fem grep for økt hverdagsglede og bedre livskvalitet.

Disse fem grepene har hjulpet mange med å finne mer glede og tilfredshet i hverdagen. De har fortalt at de har blitt mer bevisste på at små gleder, som å nyte en kopp kaffe eller gå en tur i naturen. Noen har også fortalt at rådene har hjulpet dem med å sette pris på øyeblikkene sammen med venner og familie. Det er inspirerende å se hvordan disse enkle rådene kan gjøre en positiv forskjell i folks liv.

– Den første langturen min over flere dager gikk rundt Lysefjorden. Her gikk turen innom mange destinasjoner man ser i sosiale medier, som Flørlitrappene, Kjeragbolten, Lysebotn og Preikestolen.

– Begge de nevnte langturene gikk jeg alene. Det føltes ganske spesielt å gå noen dager hvor jeg bare så ett eller to andre mennesker gjennom hele dagen. Samtidig ga det større inntrykk av de få møtene med andre personer.

– Den lengste turen jeg gikk var fra Hovden til Lysebotn gjennom Ryfylkeheiane. Turen summeres ganske greit i denne videoen med bilder fra turen, sier Anthony.

– Friluftsliv handler først og fremst om å nyte livet!

Det er å dra på sosiale turer og aktiviteter med andre, eller ta en tur alene for et avbrekk og mulighet til å være i ro og stillhet. Samtidig mulighet for personlig utvikling og utfordring.

Anthony

For de som ikke er så glad i å gå på tur, hva kan være en god start tenker du?

– Prøv deg på Ti-Toppern! Det er en flott utfordring å gjøre gjennom året, og turforslagene er allerede godt definert. Enda bedre om dere går for Ti-Toppern som en gruppe. Da blir det mer motiverende. Eller bli med på en tur arrangert av frivillige i DNT! Det finnes over 4000 aktiviteter planlagt i DNTs aktivitetskalender.

Anthonys tur-råd til studenter:

  • Det er smart å ta et avbrekk fra eksamenslesingen med en tur. Frisk luft og fysisk aktivitet bidrar til bedre konsentrasjon, slik at man får mer ut av lesingen.

  • Gå tur sammen med de du leser eller jobber med, og gjør det til et sosialt avbrekk.

Kart, vann, snacks og klær etter vær

– Først og fremst planlegger jeg hvor jeg skal gå, og klargjør og gjennomgår kart. Jeg planlegger tidspunkt og tidsbruk, og sjekker været. Jeg forbereder også mat og vann tilpasset turens lengde.

– Viktigst av alt er vann, men snacks er like viktig. Det er gøy å ha med snacks man kan dele med andre. Det er kjempeviktig å ha med klær etter vær. For turer i høyfjellet har jeg med klær for å gå i hagl, vind og 4 grader, selv om det er meldt 20 grader og blå himmel.

Rast i lyngen

Bli med på en tur arrangert av DNTs frivillige, tipser Anthony.

Gå tur i april

Bli med på SSNs Gåtur-kampanje nå i april! Meld inn turene du har gått og bli med i trekningen av nydelige premier:

Gå tur og vinn premier i april