Gå tur: Campus Ringerike

tir. 16 apr.
Trening/Gåtur-kampanje/Ringerike/standard_Hønefoss_._d1dhuc

Hønefoss. Foto: Svein Hurum / snl.no

Vi har laget ruter for en rekke ulike turer på Ringerike, noen med utgangspunkt i campus. Husk at du kan melde inn hvilken som helst tur du har gått!

Meld inn turen din

Finn felles turer og andre ting å gjøre i Sørøst-kalenderen

I løpet av april vil det settes opp felles turer eller aktiviteter på de fleste campuser. Filtrer på din campus i Sørøst-kalenderen og finn turer der du er, eller andre ting å bli med på!

Sjekk Sørøst-kalenderen.

1. Schjongslunden rundt 

Om turen:

 • NIVÅ: 1.

 • BESKRIVELSE: Flat, kort, nærhet til campus.  

 • OMGIVELSER: Natur: Skogholt, elv.

 • TYPE VEI: Gruset sti/ lett fremkommelig.

Løypa er en runde på stien rundt Schjongslunden (1700 m). Løypa er merket med skilter for hver 100 m. Løypa går forbi Bystranda, der en sving i elva har laget en deilig badestrand. Et nydelig sted for en dukkert, sommer som vinter! Du går også forbi AKA Arena, hvor HBK, Hønefoss Ballklubb, trener. Ishallen hvor Hocketlaget, Panthers, spiller sine hjemmekamper er også her. I bygningen vest på kartet finner du klatrehall med en kafé.

Løypekart Schjongslunden

Løypekart fra Femmern.

2. Hønefoss elvelangs

Om turen:

 • NIVÅ: 2.

 • BESKRIVELSE: Flat, lang, nærhet til campus.  

 • OMGIVELSER: Natur, elv, kultur, småby.

 • TYPE VEI: Gruset sti/ lett fremkommelig.

Stien går fra Benterud i sør til Hovsenga i nord, langs Storelva og Randselva. 

7,3 km. Langs løypa vil du passere både Schjongslunden, Petersøya og Hovsenga. Mange supre steder for å spise matpakke! På Hovsenga kan du også fiske.

Finn kart til denne turen på ut.no

Hønefoss elvelangs

Vår langs elva. Foto: Vibeke Tjøm / ut.no

3. Fosseparken

Om turen:

 • NIVÅ: 1,

 • BESKRIVELSE: Flat, kort, nærhet til campus.

 • OMGIVELSER: Kultur, småby.

 • TYPE VEI: Asfalt/ fortau.

Ca. 20 minutters gange fra campus Ringerike finner du Fosseparken! En nyanlagt skatepark i hjertet av Hønefoss by. Turen fra Campus til Fosseparken går langs Osloveien, hovedferdsåra gjennom byen. Det er asfaltert fortau hele veien til parken.

Fosseparken, Hønefoss

4. Riddergården

Riddergården i Hønefoss er et godt eksempel på en løkkegård/byløkke, og et veldig fint mål for en gåtur! Kun 30 minutter fra campus finner du denne gamle, historiske plassen, med flere bygninger fra 1700-tallet.  

Gården ligger på en liten odde, der Randselva og Ådalselva møtes og danner Storelva. Storelva går så videre ut i Tyrifjorden, ca. 20 km unna.

Riddergården, Hønefoss

5. Lia bak campus/Tandberghøgda og Kragstadmarka

Rett bak universitetsbygningen ligger en ås. Denne bakkete stien er perfekt for intervalltrening! Det er anlagt fine stier her. Du bestemmer selv hvor lang turen blir.

Tandberglia, Hønefoss

6. Brua ved Hønefossen

En knapp halvtime med lett gange fra campus finner du selve Hønefossen. Den har fått navnet sitt av gården som ligger ovenfor: Hønen gård. Fossen reguleres av demning ovenfor, men når den slippes løs i all sin prakt er den litt av ett syn! Fossen har gitt kraft til mye industri i byen, særlig til sagbruk langs elva, der tilgangen til fløtet tømmer var god.

Hønefossen

Hønefossen med skulpturen "Oppgangssaga" av Knut Steen. Foto: NTB Scanpix / snl.no

I dag er fossen smykket av kunstverket «Oppgangssaga». En oppgangssag er en vanndrevet sag med et rett sagblad som beveger seg rett opp og ned. Dette er utgangspunktet for skulpturen laget av Knut Steen. På rekkverket på Sørsida av broa finner du kunstverket «Hattemakerkrigen». Det er en smijernsskulptur som forestiller kampene mellom arbeiderbevegelsen og lensmannen nettopp ved Hønefossen i 1851. Skulpturen er laget av Asle Raaen. Brukarene er også smykket med kunst. Her er det graffitikunster Børge Brekke som har malt Halvdan Svarte.

Hønefoss bru, kart

7. Norderhov

Om turen:

 • Nivå: 1 

 • Terreng: Oppoverbakke, fortau, nærhet til campus.  

 • Kultur: Museum, kirke, gravlund.

 • Natur: eplegård! 

 • Vei: Asfalt/ fortau.

3,4 km fra campus finner du Ringerikesmuseet på Norderhov. Veien dit går fra campus opp mot sykehuset og Hvervenkastet, og videre på eget fortau langs E16 til Ringvold eplegård. Se etter kirkespiret, så finner du fram!

På museet er det mange spennende utstillinger, konserter, foredrag og andre aktiviteter gjennom året. Dette er en fin gåtur med et spennende mål!  

Kart Norderhov Ringerike

Lån utstyr på BUA Ringerike

På BUA Ringerike kan du låne sports- og fritidsutstyr helt gratis (ski, skøyter, hjelmer osv).

Sjekk ut BUA Ringerike.

Se flere turforslag i Hønefoss på ut.no