Avdelingsdirektør fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet kommer på besøk!

I en tid med økt usikkerhet og et sammensatt og uoversiktlig trusselbilde mot både offentlige og private virksomheter, er kunnskap om hvordan man best kan beskytte seg viktig. Frodes lange erfaring fra Forsvaret, utenrikstjenesten, Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjør at han har mange og gode perspektiver på hvordan man blir truffet av dette og hvordan man kan skape robuste systemer for å beskytte seg.

Foredraget vil være todelt:
Innsidere og akademisk frihet: Innsidetrusselen i akademia representerer en alvorlig og ofte oversett risiko som kan ha store konsekvenser for forskning, sikkerhet og den generelle integriteten til utdanningsinstitusjoner. Mens universiteter og høyskoler er kjent for å fremme et miljø av åpenhet og deling av kunnskap, kan denne innbydende atmosfæren dessverre også tiltrekke seg de med skjulte agendaer. Det er mange eksempler på at fremmede stater jobber aktivt med å infiltrere miljøer i kunnskapssektoren. Målet er å utnytte innsidere - som administrativt ansatte, forskere, og studenter - for å skaffe sensitiv informasjon eller manipulere forskningsresultater. Disse innsiderne opererer under radaren, ofte uten å vekke mistanke, fordi de er en del av organisasjonen og nyter tilliten til sine kolleger og overordnede. Faktisk indikerer undersøkelser at en tredjedel av alle virksomheter har opplevd å ha en innsider som utgjør en trussel, noe som understreker hvor vanskelig det kan være å identifisere og håndtere disse truslene effektivt. Derfor er det å identifisere strategier og konkrete tiltak for å forebygge og håndtere innsidetrusler, for å sikre at akademiske institusjoner kan fortsette å være bastioner for forskning og innovasjon, uten å bli kompromittert av dem med ondsinnede hensikter.

Sosial manipulering - «fra fake til deepfake»
Sosial manipulering eller menneskelig informasjonssvindel gir statlige aktører og kriminelle organisasjoner tilgang til verdier som forretningshemmeligheter, personopplysninger og informasjon om IT-systemer. De aller fleste svindlere spiller på frykt, tillit eller fristelser og utnytter følelsene våre. Man utnytter menneskelig kontakt og sosiale evner for å få tak i informasjon.

Foredraget tar for seg de mest kjente metodene, og hva man kan gjøre for å redusere risikoen for at noen skal lykkes med å lure dere! Gjesteforelesningene er åpne for alle - selv om de er rettet mot emnene SIK2000 / SEC3001R

Hjertelig velkommen!

Tid

fredag 26. apr, 10:00 -

Hvor

E
Ringerike

Personer

100 stk
Les mer/meld deg på