Helse

Å meditere

Oppdatert 15. des. 2021

Sett av ti minutter til å roe tankene og fokusere.

Gi deg selv litt pusterom

Sinnet er nesten aldri i ro. For de aller fleste er det å tenke, basis-tilstanden vår. Problemet er ikke tankene i seg selv, men at man ikke er bevisst at man er dypt inni en tanke. Målet er ikke likegyldighet og å distansere seg, men å få litt pusterom til å handle bevisst i stedet for automatisk.

Gjennom meditasjon blir vi mer oppmerksomme på hvordan vi nesten alltid er i bevegelse mentalt.  Meditasjon handler om å bli kjent med sitt eget sinn, og å øve seg på å observere det uten å dømme, og uten å ta del i tankene som dukker opp.

Det handler ikke om å føle på en spesiell måte, men om å føle det man føler, uten å møte det med motstand eller dømme det. 

Hvordan meditere?

Meditasjon krever mild disiplin; viljen til å vende tilbake til ikke-dømmende oppmerksomhet i øyeblikket. Når oppmerksomheten glipper, for det gjør den, beviser det nettopp hvor flyktig oppmerksomheten er, og man øver på å bli bevisst at det skjer, uten å dømme seg selv i frustrasjon. 

  1. Finn et sted du kan sitte uforstyrret i 10-20 minutter. Sett på alarm på mobilen, så du slipper å sjekke klokken underveis.

  2. Sitt komfortabelt på en stol. Hold ryggraden rett og la haka peke litt nedover, så nakken er lang og avslappet. Føttene er plassert i gulvet og hendene hviler i fanget. Slipp gjerne opp bukseknappen så det er plass til å puste skikkelig ned i magen.

  3. Ta noen dype åndedrag inn gjennom nesa og ut gjennom nesa, og lukk øynene. Bli oppmerksom på kontaktpunkter mellom føttene og gulvet, setet og stolen, armene og fanget. Legg merke til hvordan det føles, vekten mot gulvet, trykket fra stolen. 

  4. Ved oppmerksomheten mot pusten. Hvor kjenner du pusten tydeligst? Er det kanskje i neseborene, i brystet, eller dypere i magen. La kroppen puste uten å styre lengden eller dybden. Bare hvil i følelsen av å puste. 

  5. Når du oppdager at tankene har begynt å vandre, rett oppmerksomheten mot pusten igjen. 

  6. Når du fokuserer på pusten, vil du legge merke til sanseopplevelser og følelser (lyd, lukt, sinnsstemning, tanker). Legg merke til disse fenomenene uten å dømme, uten å skyve vekk eller gå inn i dem. Øv på å legge merke til at de er der, og å la dem være. Gå deretter tilbake til følelsen av å puste.

  7. Dersom tankene flyr andre steder, merk deg dette og rett oppmerksomheten mot pusten igjen. Dette kan repeteres flere ganger i løpet av meditasjonen, det er fort gjort å bli så fortapt i tanker at man ikke er oppmerksom på det selv.

  8. Fortsett med dette, å stadig notere tanker og følelser, uten å gi dem en merkelapp som bra eller dårlig, og rett oppmerksomheten mot pusten.

  9. Når alarmen går tar du et dypt pust og retter oppmerksomheten tilbake i kroppen. Kjenn følelsen av føttene mot gulvet, setet mot stolen, armene i fanget, kjenn hvordan ansiktet føles. Åpne øynene langsomt. Fortsett å sitte helt stille og vær oppmerksom på hvor lenge du greier å ta inn verden rundt deg uten å umiddelbart kommentere og vurdere det du ser.

Les og se mer om meditasjon

Forslag til ledet meditasjon:

Kanalen Headspace på Youtube, har mange korte videoer med tips. For eksempel denne om hvordan man møter distraherende tanker og følelser.

Headspace har også en meditasjonsapp.