Helse

Bli kjent med samtaletjenesten

Av Kathrine Hartmann Landaas 25. okt. 2021

Visste du at SSN tilbyr et lavterskel-tilbud innen psykisk helse til alle sine studenter? Samtaletjenesten er til for DEG, det er gratis og du trenger ingen henvisning.

Utfordringer i studentlivet

Jeg fikk snakke litt med samtaleterapeut Roy Madsen om hva samtaletilbudet egentlig er og hvilke livsutfordringer som typisk kommer opp i en samtale.

Vi møtes på Zoom, og det er en engasjert fyr som dukker opp på skjermen. Vi går rett på sak og mitt første brennende spørsmål er hvilke temaer som typisk tas opp i et første møte med dette tilbudet. 

–  Motivasjon, samlivsbrudd, angst, studiemestring, ensomhet og eksamen, er noen av temaene som ofte kommer opp i møte med studenter, forteller Roy. 

Han fortsetter:

– I tillegg kommer noen inn bare for å kunne snakke med noen som er ekstern, en som har taushetsplikt. Og det har alle samtaleterapeutene og psykologene som jobber her. 

Smått eller stort - eller bare noen å snakke med

Roy presiserer flere ganger at det ikke nødvendigvis må være “noe alvorlig” for å ta kontakt med samtaletjenesten. At det er lov å “bare” trenge noen å snakke med. Tilbudet er både for de som er psykisk syke, og de som ikke er det, og selvfølgelig også for de som er usikre på om de er det. 

– Det er viktig å gjøre noe med problemer før, heller enn siden. Hvis man gjør tiltak med én gang blir det mye enklere å få bukt med det som trykker, sier Roy. 

SSNs samtaletjeneste kan dessuten henvise videre i helsesystemet, for eksempel til Distriktspsykiatrisk senter, også kalt DPS. Her er det ofte lang ventetid som privatperson, og veien dit er gjerne kortere dersom man blir henvist fra studentsamskipnadens tjenester.

Kort ventetid

Ønsker du time hos en av SSNs psykologer eller samtaleterapeuter, tilstreber samtaletjenesten å tilby kortest mulig ventetid, og har et mål om å gi deg time innen to uker. Dette er mulig fordi SSN Helse har god dekning på antall ansatte per student, samt noe lavere pågang enn for eksempel Studentsamskipnaden i Oslo sitt helsetilbud. Derfor blir ventetiden for studentene i Sørøst også kortere. 

Vi avslutter intervjuet med å snakke litt om Roy sitt perspektiv:

– Det er gøy å ha en så givende jobb, hvor man kan få møte unge mennesker, og gjøre en forskjell.

SSN Helse - samtaletilbudet:

  • SSN har samtaleterapeuter og psykologer tilgjengelig ved alle campus. 

  • Tjenesten er gratis og taushetsbelagt.

  • Du bestiller selv time. Man kan avtale et møte på kontor, digitalt, eller walk n’talk. For kontakt kan man bruke skjema på nett, ringe eller komme innom kontoret.

  • De fleste kontorene har åpent 08.30-15.30 hver dag.

  • SSN Helse arrangerer Tankevirus-kurs flere ganger hvert semester. 

  • Hvis du har akutt behov for hjelp må du ringe 113, legevakten 116 117 eller fastlegen din. 

Se helsetilbudet på din campus

Kathrine Hartmann Landaas

Studentansatt TimeOut

Katrine Hartmann Landaas er student ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Bø og holder på med en Bachelor i Økonomi og Ledelse. Hun har arbeidet som innholdsprodusent i TimeOut/SSN.